11De kinderen moeten dan wel terug naar school, toch is het best nog mooi weer om op uitstap te gaan. Wat is er leuker dan een picknick met vrienden om van die laatste zonnestralen te genieten? Maar pas op, als je wilt dat je picknick helemaal geslaagd is, bereid je je best goed voor.

Wat gaan we eten?

Het is vooral belangrijk dat je het eten op voorhand maakt. Zo hoef je alvast geen keukengerei mee te nemen. Een andere, minstens even belangrijke reden, is dat je zo volop van de picknick en het zonnetje kunt genieten zonder aan koken te hoeven denken.

Hartig eten

We gaan voor de verandering niet voor de klassieke broodjes, maar doen het eens met bagels! Bagels met zalm of kalkoenfilet, Philadelphia, enkele blaadjes sla en schijfjes tomaat, eenvoudiger kan niet. Bereid ze nog vóór je vertrekt en bewaar ze in aluminiumpapier. Kies je daarentegen voor slaatjes, dan doe je er goed aan om ze pas af te werken wanneer je ze gaat opeten. Werk je dus niet in de nesten en neem wat vers gemaakte vinaigrette mee. Voorzie enkele frisse knabbels als wortels, komkommers en kerstomaatjes en dip ze in een sausje. Wat erg gezellig kan zijn, is fingerfood. Dingen die je met de vingers eet dus. Bestek hoef je dan ook al niet meer mee te nemen!

Zoetigheden

Als dessert maak je een fruitbrochette die bij het seizoen past, met meloen, druiven enz. Dit is ook het uitgelezen moment voor een appeltaart of gebak met andere vruchten. Een tip voor als je taart meeneemt: snij ze al op voorhand, dat spaart tijd uit en het is veel makkelijker dan daar op het gras te snijden.

Een lekker drankje

De mogelijkheden zijn eindeloos: een smoothie, zelfgemaakte ijsthee, limonade of zelfs alcoholvrije sangria (waarbij de wijn wordt vervangen door limonade)! Frisse en gezonde drankjes hebben de voorkeur. Vergeet zeker geen fles water als het buiten erg warm is. De drank, zowel koud als warm, doe je in een thermos. Zo blijft alles op temperatuur.

Wat neem je mee?

Dit waren alvast enkele receptjes. Zorg bovendien dat je de volgende zaken niet vergeet mee te nemen naar de picknick.

Must haves

Om te beginnen heb je zeker een koelbox en koelelementen nodig. Die vind je tegen lage prijzen bij COLLISHOP. Denk ook aan hermetisch afsluitbare doosjes om het voedsel in te stoppen, die daarna nog kunnen dienen om de restjes mee naar huis nemen. Zo ga je voedselverspilling tegen. Denk ook aan een vuilzakje. Je wilt immers geen afval achterlaten. Een Zwitsers zakmes komt altijd van pas om een zakje of een lekker flesje wijn te openen. Vergeet zeker geen mini-apotheek met zonnecrème, handontsmetting en wat EHBO-materiaal.

Een landelijk gevoel

Zorg voor grote dekens of strandlakens die je op de grond legt. Breek je hoofd niet over het servies, een picknick draait helemaal rond ontspanning. Kartonnen bordjes en papieren servetten in een mooi kleurtje volstaan ruimschoots. Je vindt gegarandeerd wat je zoekt online bij Alibaba, maar de leveringstermijn op die site is behoorlijk lang. Het wegwerpservies van CARREFOUR is overigens even goed en vind je eveneens in leuke kleurtjes. Vergeet zeker niet om enkele kussens mee te nemen voor meer comfort. Overweeg je om te gaan picknicken in een bosrijke omgeving waar muggen zitten? Neem dan ook een bosje verse munt mee om de muggen te verjagen. Eten doe je dan bovendien in een lekker geurtje. Het weer in september kan best nog veelbelovend zijn. Het ideale moment om deze tips in de praktijk te brengen dus. Trommel je vrienden of familie op, profiteer van het weekend, haal een frisse neus en ontspan rustig met overheerlijke, gezonde voeding.