Het is altijd opnieuw een bron van ergernis, en toch kan je hier niet omheen wil je een mooie vakantie beleven! Voldoende geld bij je hebben is een voorwaarde voor een geslaagde vakantie, zoveel is evident! Maar waar kies je voor? Cash geld, cheque, kaart…. een mix van dat alles? Laten we het even van dichterbij bekijken … 

1e raad: cheques

Chequeboekjes

Klaar en duidelijk een optie om te vergeten. Laat die cheques thuis als je naar het buitenland trekt. Enerzijds wordt het weinig aanvaard en anderzijds rekent je bank je 15 tot € 25 per uitgeschreven cheque aan. Op naar de volgende! 

Reischeques

De Traveller’s Cheques of in de volksmond ook Reischeques genoemd, zijn betaalmiddelen uitgeschreven in een bepaalde munteenheid met een beperkte geldigheidsduur hebben. Je kunt ze kopen bij de bank, maar ook bij reisagenten zoals American Express of THOMAS COOK. Ze zijn zeker praktisch, goedkoop en eenvoudig in gebruik! De meeste handelaars in vreemde landen aanvaarden ze en wisselen ze zelfs om in hun lokale munt. Bij diefstal of verlies kan je makkelijk nieuwe aanvragen, want ze worden gewoonlijk binnen de 48 uren gratis vervangen. Je moet wel ergens veilig de nummers van de reischeques noteren, samen met het telefoonnummer, in geval er problemen opduiken. De lokale banken keren ze uit in plaatselijke munt mits voorlegging van een identiteitsbewijs en een geautoriseerde handtekening. Om ze in verschillende landen te kunnen gebruiken is de truc ze in US Dollars te laten uitschrijven (Azië, Zuid-Amerika). Net als voor elke andere geldtransactie, controleer je best van tevoren of ze van kracht zijn in het land waar je naartoe reist … Ter informatie: Italië bijvoorbeeld is een land waar dit erg moeilijk verloopt! Als je een postrekening hebt, gebruik je Postcheques! Het principe is hetzelfde! 

2e raad: cash geld

3 soorten

Ter informatie: er bestaan drie soorten deviezen: deze van binnen de Eurozone (waar je alleen een service-commissie betaalt tussen 2,5 en 4,5% op het bedrag van de transactie), deze van buiten de Eurozone (Pond Sterling, US Dollar en Japanse Yen) waar je een service-commissie en een wisselcommissie betaalt: tussen 4 en 5% op het bedrag van de transactie), en  de niet omwisselbare munteenheden die je buiten de landsgrenzen niet kunt aankopen of verkopen (Turks Pond, Marokkaanse Dirham, Russische Roebel,…). De truc is om voor valuta binnen en buiten de Eurozone met een beetje lokaal geld op zak te vertrekken zodat je tijd hebt om ter plaatse de wisselkoersen te vergelijken en de eerste kosten te dekken (taxi’s, sandwiches, tips, etc.…): voorzie zoveel mogelijk, want wachttijden zijn soms langer dan je denkt! Voor deviezen die niet omwisselbaar zijn, en je toch cash geld op zak wilt hebben: de US Dollar wordt overal aanvaard.  Controleer toch of dat ook het geval is in het land waar je heen reist eer je er koopt! 

Goed of slecht idee?

Cash geld is een goed idee… maar dikwijls neemt men er teveel mee. Je stopt er hier wat, verbergt er daar wat … Een goed idee als je als koppel vertrekt, is het budget de verdelen om zich te voorzien ingeval van problemen! En dan nog even dit: voor cash bedragen boven € 10.000, is het verplicht om een verklaring af te leggen bij de douane! Nog een veiligheidstip: de kluis van het hotel, kleine verborgen zakjes, de geldgordel die je nooit aflegt en waarin je ook je paspoort en je retourticket bewaart! 

Opgelet voor de wisselkoersen

Transacties zijn niet gratis en verschillen enorm van het ene wisselkantoor tegen het andere. Vraag van tevoren inlichtingen! Kijk ook uit voor lui die bij de uitgang van het wisselkantoor rondhangen en die heel goed hun buit kunnen inschatten! Vermijd ook om de haverklap grote bundels geld tevoorschijn te toveren! TRAVELEX, bijvoorbeeld biedt wisselkoersen aan tegen 0%. Een vuistregel is om te vermijden geld te wisselen in luchthavens en in hotels als je aankomt… kies voor de banken in de stad! 

3e raad: de bankkaart

De internationale kaart

Kies uiteraard voor een internationale kaart, vooral als je veel reist! Hiermee kan je overal makkelijk geld opnemen, maar je kunt er ook alle transacties mee betalen bij handelaars of hotels! Dikwijls is hierbij een verzekering inbegrepen en een bijstand in het buitenland. 

Kleine tips

Win ook inlichtingen in over de prijs van de service, want in het buitenland geld uit de muur halen kan een forfaitaire kost meebrengen (ongeveer € 3) samen met een commissie berekend op het afgehaalde bedrag (1 tot 2% voor de zone ‘binnen’ en 2 tot 3% voor de zones ‘buiten’). Je transacties bij handelaars zullen op dezelfde manier worden getaxeerd! Een snelle berekening: als je € 200 afhaalt, zal je hierop € 5 tot 10 betalen. Vermijd dus om kleine sommen af te halen, want je betaalt een service voor elke handeling. Wees altijd op je hoede als je geld afhaalt, vooral als het om behoorlijke bedragen gaat … voorzichtigheid is de regel … houd een wakend oog op wie er in je buurt staat! Om je veilig te stellen ingeval van diefstal, noteer je vooraf ergens het nummer van je kaart en het telefoonnummer dat je moet bellen om de rekening te blokkeren. Minpunt: de kaart is ideaal voor gebruik in grote steden, maar kijk uit als je naar minder bereisde plaatsen trekt of naar geïsoleerde dorpen of zelfs middelgrote steden. Je hebt altijd best een beetje cash geld op zak, want geld uit de muur halen kan niet overal! Licht je ook in over het maximum dat je in het buitenland van je rekening kan afhalen (of als je iets koopt bij een handelaar) en pas je kaart indien nodig aan! Voor een veilige reis kies je bij voorkeur voor reisagentschappen zoals NECKERMANN of TRAVELBIRD. 

4e raad: MoneyGram

Een laatste raad: de service van MoneyGram laat je toe om snel cash geld op te halen door iemand die je kent te telefoneren en die te vragen naar een Thomas Cook agentschap te gaan. Die stort dan het geld, en jij kunt het afhalen met je identiteitskaart of paspoort en het nummer van de transactie! Voor het vertrek, schat je hoeveel je nodig zult hebben volgens wat je van plan bent te doen, en voor je terugreist, wissel je het geld weer in, behalve als je wilt terugkeren naar dat land of als je een souvenir wilt bijhouden. Wat het uitwisselen van bankbiljetten betreft, bestaan er tegenwoordig apps om van particulier tot particulier uit te wisselen… Ook reizigersforums brengen mensen met elkaar in contact!