Verwacht je een kindje of heb je onlangs een kleintje verwelkomd in je leven? Met luiers, speelgoed en kleertjes die na een paar weken te klein worden, lopen de kosten al gauw op. In dit artikel vertellen we je al onze tips om geld te besparen en binnen je budget te blijven terwijl jij toch je baby verwent. 

1. Borstvoeding geven aan je pasgeborene: bespaar tot 100 euro per maand 

Moedermelk is de allerbeste voeding voor een baby: het bevat alle nodige voedingsstoffen om de groei van je baby te bevorderen, én is bovendien helemaal gratis! Als je overdag geen borstvoeding kunt geven, kun je een borstkolf gebruiken om van tevoren flesjes klaar te maken en die bij je babysitter of kindermeisje achter te laten. 

Als je om medische redenen geen borstvoeding kunt geven, kun je kortingscodes gebruiken om te besparen op melkpoeder. Op dit momenteel kun je bijvoorbeeld tot 50% korting krijgen op levensmiddelen bij Carrefour als je online winkelt. 

Ontdek alle promoties bij Carrefour

2. Vertrouw je kind overdag toe aan je ouders: tot 900 euro besparing per maand 

Vaak vertrouwen nieuwe ouders hun kind na hun zwangerschapsverlof toe aan een kinderoppas of een crèche. Dit kan echter al snel duur uitvallen: een openbare crèche kost tussen de 2 en 30 euro per dag, terwijl een kinderoppas gemiddeld 8,5 euro per uur kost. 

Als je kunt, vraag je ouders om op je kind te passen terwijl jij werkt. Zij zullen dat zeker graag doen, en je hoeft dan niet te betalen voor een crèche of een kindermeisje. Als ze niet elke dag beschikbaar zijn, kun je afwisselen met de crèche om toch wat geld te besparen. 

3. Een verstelbare kinderwagen kiezen: betaal 500 euro minder

Kinderen groeien heel snel, vooral als ze jong zijn. Je zult je kinderwagen snel moeten vervangen door een nieuwe die aangepast is aan je peuter. Kinderwagens zijn echter erg duur, tussen de 300 en de 1000 euro of meer, afhankelijk van het merk en de kwaliteit van de kinderwagen. Je kunt het beste voor een verstelbare kinderwagen gaan, die je ook nog kunt gebruiken als je kind gegroeid is. 

4. Gebruik kortingscodes: tot 50% korting 

Als je online winkelt, kun je vaak profiteren van promotiecodes en geld besparen. Om hiervan te profiteren, controleer je de beschikbare promoties in de winkels waar je iets wil kopen op een website zoals kortingbelgie.be. Aanbiedingen veranderen vaak, dus als een artikel te duur lijkt, wacht dan even en kom later nog eens kijken; misschien kun je tijdens de solden wel profiteren van een interessante deal! 

Op dit moment krijg je bijvoorbeeld 30% korting op outletartikelen bij Dreambaby en kun je genieten van 150 euro aan voordelen als je een geboortelijst maakt. 

5. Maak de maaltijden voor je baby zelf thuis klaar: 150 euro besparing per maand 

Zodra een kind vast voedsel begint te eten, grijpen veel ouders naar potjes babyvoeding. Door het handige formaat zijn ze erg populair: elk potje bevat één maaltijd, ze zijn gemakkelijk mee te nemen en gemakkelijk te eten, zelfs als je niet thuis bent. 

Ze zijn echter duurder dan wanneer je ze zelf zou bereiden. Ze zijn ook uit voedingsoogpunt minder gezond. Als je niet veel tijd hebt om te koken, bereid de papjes en maaltijden voor je oogappel dan in het weekend om door de week tijd te besparen. 

6. Stel een geboortelijst op: bespaar honderden euro’s 

Een geboorte is altijd een grote gebeurtenis, en familie en vrienden zullen de pasgeborene waarschijnlijk graag een cadeautje geven om hem of haar te verwelkomen. Met een geboortelijst kunnen ze uitzoeken welke kleren, speelgoed en artikelen je nog niet hebt en je kleintje een cadeau geven dat nuttig zal zijn. Je kunt een geboortelijst maken bij een babywinkel zoals Dreambaby of Babykid. 

Met de geboortelijst kun je een deel van je aankopen voor de geboorte van je kind financieren met giften van vrienden en familie. Het is een grote besparing voor jezelf, en je vrienden en familie kunnen erop vertrouwen dat je goed gebruik zult maken van hun geschenken. 

Op zoek naar meer babypromoties?

7. Versier je babykamer met zelfgemaakte decoratieartikelen: bespaar tot 100 euro 

Droom je van een pracht van een babykamer, maar heb je een beperkt decoratiebudget? Waarom probeer je het niet zelf? Vilten mobiles, stickers op de muur, zelfgemaakte schilderijen ... Met een beetje fantasie is alles mogelijk! 

Om nog meer te besparen, kun je ook gerecycleerde materialen gebruiken, bijvoorbeeld door karton van cornflakesdozen, rollen toiletpapier enz. opnieuw te gebruiken. 

8. Houd kleding en speelgoed bij voor toekomstige kinderen: bespaar enkele honderden euro’s aan spaargeld 

Als je van plan bent meer dan één kind te krijgen, bewaar dan de kleren en het speelgoed van het eerste kind, zodat je ze kunt hergebruiken voor zijn of haar broertjes en zusjes. Je kunt ook de kinderwagen, schoenen, boeken, wieg enz. hergebruiken. Gezien de prijzen van deze artikelen, zul je heel wat geld besparen! 

Denk eraan om uniseks artikelen te kiezen als je kleding en speelgoed voor je kleintje koopt. Op die manier kun je ze zonder zorgen doorgeven aan de volgende kinderen, of het nu een jongen of een meisje is. 

9. Koop tweedehands speelgoed: 50% korting

Wanneer de kinderen eenmaal groot zijn, zitten veel ouders met een heleboel boeken en speelgoed en besluiten ze die te verkopen om ze een tweede leven te geven. Jij kunt hiervan profiteren om deze tweedehands artikelen op te pikken tegen een zeer aantrekkelijke prijs: boeken voor slechts een paar euro, mooi speelgoed voor ongeveer tien euro ... Tweedehands artikelen zijn vaak 50% goedkoper dan nieuwe. Maak hier gebruik van om flink te besparen. Toch liever alles nieuw? Ontdek dan hier alle speelgoedpromoties

10. Kies voor stoffen luiers: bespaar tot 600 euro per jaar

Luiers zijn een van de duurste babyartikelen: gemiddeld geven ouders er bijna 1000 euro per jaar aan uit! Gelukkig is er een alternatief: wasbare luiers. Zoals de naam al doet vermoeden, kunnen ze verschillende keren opnieuw gebruikt worden nadat ze in de machine zijn gestopt. Ze worden beschermd door twee hoesjes (een papieren en een stoffen) om lekken te voorkomen en om te voorkomen dat de luier zelf te vuil wordt. 

Je hoeft geen voorraad luiers aan te leggen, koop gewoon een paar stoffen luiers om ze te vervangen. Dat is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor de planeet, want je vermindert je afval aanzienlijk. 

11. Claim je geboortetoelage: meer dan 1000 euro verdiend

In België heb je recht op een geboortetoelage wanneer je bevalt van een kind. Deze toelage wordt door de gewesten beheerd, zodat het bedrag verschilt naargelang van waar je woont.

In Wallonië heb je recht op een geboortetoelage van 1.144,44 euro voor elk kind. In Vlaanderen is dit bedrag 1.167,33 euro, en in Brussel krijg je 1.144,44 euro voor het eerste en 520 euro voor de volgende kinderen.