We hebben het laatste van het grijze winterweer gezien en die leuke zomerdagen waarop we zo lang hebben gewacht komen er eindelijk aan. Tijd dus om je in de internationale feesten te storten. Hier volgt een overzicht van de grote folkloristische en religieuze feesten van over de hele wereld … Je zult merken dat ze allemaal voldoende tot de verbeelding spreken zodat je je vast zult amuseren, en elk land heeft zo zijn eigen manier om plezier te maken!

Europa: feesten dichtbij België

Feesten van Bayonne, Frankrijk, juli

Deze niet te missen feesten zijn gemakkelijk bereikbaar met de NMBS of met het vliegtuig geboekt via CORENDON. De feesten van Bayonne worden in de zomer gehouden, en duren 5 dagen en 5 nachten. Op het menu staan concerten van bands en volksbals voor de braafsten, en zuippartijen voor de feestneuzen die zich, als ze dit willen, kunnen meten in een wedloop met koeien! De fanatiekers dragen rood en wit. Van 26 tot 30 juli 2017 of als je dit hebt gemist, van 25 tot 29 juli 2018…

Ook geweldig zijn:

Het berenfeest in februari georganiseerd in Languedoc-Roussillon, Prats-de-Mollo-La Preste, waar sommige dorpelingen zich vermommen als een beer en anderen als jager…. En waarom niet de GSM-gooi competitie in Finland of de varkensschreeuw-wedstrijd in de Hautes-Pyrénées in augustus? Er is voor elk wat wils!

Folklore in Amerika

Het marmottenfeest in februari

Dit is het traditionele rendez-vous voor de Candlemass (Maria-Lichtmis) in Canada, maar ook in het noorden van de Verenigde Staten. Groundhog Day markeert het keren van de seizoenen en de hoop op mildere temperaturen tijdens de lente. De marmot geeft de trend aan, door al of niet zijn neus naar buiten te steken, zoals de legende het wil.

In het zadel voor de Calgary Stampede!

Als Bayonne je heeft weten te bekoren, dan kan je je initiatie verderzetten in Calgary, Canada, tijdens een tiendaagse rodeo! Travelbird brengt je er tegen promoprijzen heen. Festival en parade, megafuif gegarandeerd! Ook hier vloeit het bier bij beken tijdens de 2e week van juli. De fans van countrymuziek vergeten hun western-outfit niet.

Feest van de Traditie in Argentinië

Elk jaar op 10 november brengt een combinatie van folklore en traditie, aangevuld met degustatie van empanadas, de Argentijnen in extase. De fanaten van rodeo kunnen proberen de records van de gaucho’s te breken door langer dan zij op de rug van een dol paard te blijven zitten. Dat heet hier de jineatada en het doel is om het ten minste 30 seconden uit te houden! Wij nemen de handschoen op!

Aziatische fantasietjes

Het feest van de lantaarns in China

De 15e dag van de eerste maanmaand flikkeren rode lantaarns in de straten om de god van de legende niet tegen de haren in te strijken. Het is een familiefeest dat wordt bijgewoond door kinderen die bij het vallen van de nacht in de straten van hun stad verschijnen met hun kleine lichtlantaarntjes in de hand.

Thais nieuwjaar: een gigantisch watergevecht

Midden april vinden in Chiang Maï of in Bangkok intense watergevechten plaats in de hele stad! Dit is het begin van de Songkran! Tussen de druppels door krijg je superbe spektakels en optochten te zien, en geniet je volop van gastronomische buffetten! Denk eraan de prijzen van vliegtuigtickets te vergelijken op CHEAPTICKETS. Haal dus je paraplu boven, duik in de massa en wordt lekker nat. Opgelet als je oversteekt… de olifanten zijn eveneens van de partij (en ja, die gebruiken hun slurf als waterkanon!) Voor wie zich in april niet kan vrijmaken, kan kiezen voor de Holi die in Indië wordt gehouden tijdens de maand maart… zij doen het met gekleurde bloem, een wit tenue en veel water.

Het feest van de volle maan

Bij elke volle maand, en dit al vanaf de jaren ’80, kan je in Koh Pha Ngan, Thailand terecht om te feesten. Dit van oorsprong hippie-feest lokt de massa, zelfs tijdens het laagseizoen. Een hele nacht lang fuiven, en ook de volgende dag nog indien je daar zin in hebt. Zorg er gewoon voor niet in slaap te vallen in de armen van Morpheus, schilder je gezicht en je bent er klaar voor!

Sympathiek Afrika

Evala in Togo 

Tijdens dit feest gaan de jongemannen van Kabyès over van kind naar volwassenheid. Hiervoor houden ze krachtmetingen tijdens hevige confrontaties, aangevuld door lokale dans en zang. Voor wie op zoek is naar sterke alcohol, belooft de traditionele Tchoukoutou je een ladderzatte avond te bezorgen. Wat er ook van moge zijn, er is hier voor elk wel iets te vinden als het op lachen aankomt. We hopen dat je je agenda voor 2018 hebt kunnen aanvullen dankzij deze kleine presentatie van feesten.