Hou je van wijn en reizen? Dat komt goed uit, want samen vormen ze een combinatie uit de duizend! Met deze tips doe je zowel je smaakgevoel als je ogen een plezier. Een perfecte match voor je zintuigen, wijn proeven en nieuwe landschappen.

De grootste wijngaard vind je in Spanje

Een tripje naar de wijngaarden van La Rioja is absoluut de moeite waard. Het adembenemende landschap, van laagvlaktes tot bergen en op een steenworp van de luchthaven van LaGuardia, brengt je zintuigen in vervoering! Je kunt er proeven van de lekkerste wijndruiven in authentieke bodega’s of genieten van heerlijkste tapas met je vrienden. Eenmaal thuis vind je de wijn uit La Rioja overigens bij CARREFOUR.

Hongarije: liefhebbers moeten naar Tokaj

Wanneer je in Boedapest bent, moet je zeker enkele van de vele wijnbars bezoeken of in een van de thermale baden plonzen. Kortom, ga helemaal op in de Hongaarse cultuur en hun eeuwenoude wijntradities. In Tokaj ligt de belangrijkste wijngaard van Hongarije en bij uitbreiding van de wereld! Je vindt er de allerbeste zoete dessertwijnen. Volg de oevers van de Bodrog en de Tisza en je komt vanzelf bij de wijnranken uit waaraan we dit uitzonderlijke goedje danken. Nog een tip: heb je zin in spectaculaire rode wijn, trek dan naar de streek rond Eger. Wil je liever genieten van een lang gerijpte wijn, ga dan naar het Zuiden, richting Villany!

Italië: ons hart verloren tussen Piemonte en Toscane

We beginnen onze tocht door Toscane in Firenze, de meest romantische stad ter wereld vol verbluffende architectuur. Heb je na het stadsbezoek dorst? Ga dan wijn proeven in een zogenaamde enoteca en ontdek de lekkerste Chianti of Pomino! Tussen de vele wijngaarden, omgeven door prachtige heuvels, kun je de mooiste wandelingen maken. Voor de lekkerste Barolo en Barbaresco moet je in Piemonte zijn. Van daaruit sta je snel in Turijn, ooit de hoofdstad van het koninkrijk Italië, Asti en Alba. Ook in deze steden valt er zo veel te beleven!

Frankrijk: Blanc d’Alsace en Châteaux bordelais

Uiteraard past ook Frankrijk perfect in het rijtje van wijnlanden. Dat kan ook moeilijk anders, met al die befaamde wijnstreken die stuk voor stuk kwaliteit voortbrengen. Bordeaux, Bourgogne, Champagne of Languedoc: keuze te over! Sensationele grand cru’s als Paulliac of Château Margaux vind je in Gironde, in de unieke wijnstreek Médoc. Voor je het weet maak je een wandeling in het groen langs de Garonne, het is er werkelijk prachtig vertoeven. Zin in Bordeaux? Combineer dan een bezoekje aan enkele wereldberoemde kastelen met een proeverij van Saint Emilion. Niet te missen! Voor witte wijn volg je de Elzasroute. Je komt er verbluffende landschappen tegen. De wijngaarden strekken zich 170 kilometer uit tot in Straatsburg, een stad die je gezien móet hebben.

Last but not least: de Dourovallei in Portugal

Als we aan Portugal denken, denken we aan stranden en wandelingen, aan zon en gastvrijheid. Maar wist je dat de Portugese aarde zo rijk is dat men er overheerlijke wijn op bouwt? Ga naar Pinhao (zo’n drie uur van Porto) voor een niet te evenaren smaaksensatie. Maak een tussenstop in Quinta en kom er op krachten met de Douro op de achtergrond, een filmdecor waardig. Daar heb je niet echt nood aan een KINEPOLIS. Heb je zin om je wijnreis verder te zetten? In Californië vind je befaamde witte wijnen. Zelfs in Japan en Chili … Het is het absoluut waard om erheen te gaan. Je geniet er van beroemde wijnen van een goed jaar, maar met zo’n vliegticket schiet de prijs natuurlijk meteen de hoogte in. Vergeet ten slotte ook niet dat alcoholmisbruik gevaarlijk is voor je gezondheid.