Dit is HET kenmerk van beleefdheid en respect! Net zoals bepaalde handgebaren in bepaalde landen moet vermijden, bestaan er ook verschillende manieren om elkaar te begroeten, en het staat altijd goed om je deze gewoontes eigen te maken, ook al lijken die ons soms absurd. Ben je klaar voor een beetje vuurwerk vol originaliteit?

In Europa, laten we eenvoudig beginnen

Met haar duizend-en-een combinaties van handendrukken en de duizend-en-een kussen (eentje, twee, drie of soms wel vier) kent Europa talloze manieren om goeiedag te zeggen, en dat gebeurt in alle landen op min of meer dezelfde manier. Op het werk, op school, tussen mannen of als men de andere persoon helemaal niet kent, schudt men meestal de hand. Onder familie of tussen meisjes geeft men kussen! Een raad aan de jongens: let op voor handkussen, dat doet men niet meer in 2018. Of doe het enkel bij een heel speciale gelegenheid!

In Azië: het wordt ingewikkelder

In Tibet: die sakkerse monniken

Het begint al goed! Wedden dat deze manier van goedendag zeggen je met verstomming zal slaan? In Europa is het een heel bekende grimas en kinderen wordt verboden het te doen. Je hebt het begrepen… in Tibet steekt men zijn tong uit als begroeting. We moeten toegeven dat dit alsmaar minder gebeurt… maar voor wie houdt van een beetje geschiedenis vertellen we er nog bij dat er vele manieren bestaan om je tong uit te steken en dat je je tong ook kunt kleuren, gewoon om te bewijzen dat er geen vloek op je rust door haar uit te steken.

In het Midden-Oosten: het teken van respect

In het Midden-Oosten, zoals in Dubai of Abu Dhabi, kust men met de neus. Het is waar, als je dat voor het eerst ziet, val je om van verbazing… maar je neemt de gewoonte snel over.

In China, Japan, India en Thailand: 4 verschillen

Iedereen weet dat het in Azië de gewoonte is, zoals men dat dikwijls in films ziet, om een buiging te maken als men iemand begroet. De buiging verschilt echter in deze vier landen. In China buigt men het hoofd, terwijl men in Japan ook het bovenlichaam buigt. In India en Thailand tenslotte, gebruikt men het hoofd en gevouwen handen.

In Amerika: niet zo excentriek

In Amerika lijkt het een beetje op Europa, en meer bepaald op Spanje. Inderdaad, in Zuid-Amerika begroeten de mensen elkaar met een lichte accolade. Liefhebbers van geschiedenis willen vast weten waarom. Het is heel eenvoudig: het dateert uit de tijd dat men er zeker van wilde zijn dat de andere geen wapen op zijn rug droeg…

In Afrika: voor elk wat

In Botswana: we wanna be polite

Je hebt de gewoonte handen te schudden? Dan zal je je niet ontheemd voelen in Botswana, als het op begroetingen aan komt (het landschap is iets helemaal anders!). Men schudt hier in dit mooie land niet één hand maar wel degelijk beide handen! Eerst schudt men de hand gewoon, en dan legt men de andere hand er nog bovenop, de ene na de andere, zodat je met je handen een echt torentje bouwt.

In de Maghreb-landen: pure welwillendheid

In bepaalde Mahgreb-landen vind je de gastvrijheid ook terug in de gebarentaal. Om goeiedag te zeggen, legt men de hand er op het hart terwijl men in het Arabisch zegt: ‘vrede zij met ons’.

In Oceanië: aanraken

In Nieuw-Zeeland: dit doet denken aan de all-black’s

Het heeft veel gemeen met de begroeting van de Dubai-sjeiks. In Nieuw-Zeeland begroet men elkaar door neus en voorhoofd tegen mekaar te drukken. En dat heeft niets te maken met rugby of scrummen.

De Tuvalu-eilanden: diep inademen?

Heb je al gezien hoe mensen elkaar begroeten op de Tuvalu-eilanden? Daar drukt men het voorhoofd tegen elkaar, maar in de plaats van ook de neus te drukken zoals in Nieuw-Zeeland, adem je gewoon heel diep in! Om af te sluiten, kunnen we ook verwijzen naar de Eskimo’s die hun naam hebben gegeven aan hun befaamde kus waarbij de neus wordt gebruikt (om te controleren of die niet is bevroren?). Als je nog meer informatie hebt, aarzel dan niet die met ons te delen.