Reizen naar het buitenland zijn essentieel om nieuwe culturen te ontdekken, maar ook om enkele dagen te ontsnappen uit het dagelijkse leven. Als het echter de eerste keer is dat je je bagage pakt om nieuwe horizonten te gaan ontdekken, is het nodig je hierop voor te bereiden zodat je bij je vertrek niets vergeet en je geest helemaal vrij is om zoveel mogelijk te genieten van je vakantie.

Win inlichtingen in over de bestemming

Hoe kom je het land in? 

Allereerst moet je navraag doen naar de voorwaarden om een land binnen te mogen. Voor sommige heb je een paspoort nodig en voor andere volstaat een identiteitskaart.

Welke is de munteenheid? 

De munteenheid van het land kan anders zijn dan deze die gebruikt wordt in België. Indien nodig, moet je inlichtingen inwinnen over waar je geld kunt omwisselen, maar ook over de huidige wisselkoers. Om nare verrassingen te voorkomen, kan je ook een app op je smartphone installeren om snel en duidelijk de geafficheerde prijzen te kunnen omrekenen zodat je altijd echt weet wat je zult spenderen. Op vakantie heb je trouwens de neiging om het omrekenen te vergeten en is het erg makkelijk om zich te laten verleiden door opdringerige of slijmerige verkopers.

Bestaan er cultuurverschillen? 

Als je bovendien opteert voor een Arabisch land moet je weten dat je beter enkele inlichtingen inwint over de cultuur van het land en over de tradities zodat je geen misstappen begaat eens je ter plaatse komt. Dit is meer bepaald een goeie raad voor vrouwen om te vermijden dat ze teveel van hun anatomie tentoon zouden spreiden (billen, buik en borsten), want dat kan in slechte aarde vallen en verwijtende blikken opleveren van de plaatselijke bewoners. Met een eenvoudige halsdoek over je schouders of een rok tot aan je knieën kan je wandelen waar je maar wilt zonder boze blikken te moeten trotseren.

Bereid je voor

Wat stop je in je koffer?

Als je voor het eerst met vakantie vertrekt naar een vreemd land, moet je je valies goed organiseren om er zeker van te zijn dat je niets vergeet. Je neemt bijvoorbeeld kleren mee die aangepast zijn aan de te verwachten temperaturen, maar je moet er ook aan denken om producten in te pakken die je ook thuis gebruikt zoals schoonheidsmiddelen en producten voor lichaamshygiëne … Bovendien moet je, om je vakantie zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen, ook een kleine reisgids meenemen zodat je je kunt oriënteren in de stad waar je logeert, maar ook om de plaatsen te leren kennen die je absoluut niet mag missen in het land van je keuze.

De verbanddoos

Een EHBO-kit klaarmaken is absoluut nodig. Hierin stop je bijvoorbeeld verband, een ontstekingsremmend middel en aspirine zodat je voorbereid bent op alle eventualiteiten. Als je denkt dat dit je een beetje banaal lijkt, moet je weten dat het in vreemde landen soms moeilijk is om producten te vinden die in België heel gewoon zijn. Bovendien kan hun prijs veel hoger liggen en hierdoor onvoorziene extra kosten met zich brengen. Als je ook nog geplaagd wordt door reisziekte en je het vliegtuig moet nemen, neem dan voor het opstijgen een antibraakmiddel of een licht sedatief waardoor je tijdens die soms moeilijke momenten kunt ontspannen. Als je het voor de eerste keer doet, kan naar een vreemd land trekken een stresserend avontuur zijn, maar als je reis goed is voorbereid kan je met een gerust hart vertrekken en maximaal van je vakantie profiteren, niet alleen om een nieuwe cultuur te ontdekken, maar ook om een nieuwe taal te leren. Het is trouwens dankzij de vele promoties die elk jaar worden aangeboden makkelijk om naar verre landen te reizen zonder al teveel geld uit te geven!