Heb je de wereldbol afgeschuimd en alle leuke uithoekjes een bezoekje gebracht? Wil je je vakantie en zoektocht deze keer een extra dimensie geven? Ben je graag zinvol bezig en laat je de platgetreden toeristische paden liever voor wat ze zijn? Dan is een vakantie waarin solidariteit centraal staat misschien wel iets voor jou. Dankzij Travelbird kan het perfect: anders reizen. En je mag gerust zijn. Ook hier geldt de leuze: van geven word je rijker !

Wat is dat, zo’n solidariteitsreis?

We spreken van verantwoord toerisme, solidariteitsreizen of duurzaam toerisme als je reis draait rond een goed doel of een bepaalde milieuproblematiek. Maar bovenal heeft het te maken met de wil om anders te reizen. Je kiest eerder voor ontmoetingen of bevoorrechte contacten met de lokale bevolking en je draagt je steentje bij aan lokale ontwikkelingsprojecten.

Bereid je goed voor !

Als je wil deelnemen aan een solidariteitsreis ga je best niet overhaast te werk. Kies daarom voor een gespecialiseerd reisbureau. Vertrekken zonder de nodige voorbereiding kan immers gevaarlijk zijn en verkeerd aflopen omdat je al snel terechtkomt bij ethische aspecten waarbij respect voor het milieu en de lokale bevolking essentieel zijn. Je bent immers geen gewone toerist meer die vakantiefoto’s neemt van zijn avonturen om achteraf op te scheppen bij vrienden en familie. Dit keer maak je echt deel uit van je verblijfplaats, ben je een onderdeel van een netwerk en zit je in een solidaire gemeenschap waar het heel gewoon is om de mouwen op te stropen en je geest open te zetten. Milieubewegingen, NGO’s en touroperators werken samen om solidariteitsreizen voor te stellen waar milieubehoud en respect voor de gemeenschappen die er wonen hand in hand gaan. Als je aanklopt bij een gekwalificeerd agentschap, mag je er zeker van zijn, dat het geld dat jouw reis opbrengt ook echt zal worden ingezet om de sites te bewaren.

Waar kan je naartoe?

Je kunt verblijven in een dorp of deelnemen aan een rondreis uitgestippeld door een reisbureau. Je kunt met het hele gezin vertrekken of alleen, maar het zal altijd om kleine groepjes gaan om de ontmoetingen te vergemakkelijken. Natuurlijk moet je je ook goed documenteren voor je vertrekt om valkuilen en blunders te vermijden. De accommodatie is over het algemeen heel behoorlijk, maar je blijft met deze formule natuurlijk wel weg van de grote toeristische steden. Het voordeel is dat je sneller in contact komt met de plaatselijke bevolking en dat je maximaal gebruik kan maken van de lokale rijkdommen.

Het prijskaartje?

Voor een onderdompeling van twee weken tot een maand, alleen of in met een familie reken je best 2 à 3000 euro. Neem gewoon even een kijkje op Booking.com om een idee te krijgen van de prijs of om interessante aanbiedingen te ontdekken.

Op zoek naar meer informatie?

Hieronder vind je alvast enkele aanbieders:
  • Les Amis du Shekahati (Rajasthan): Spreken thema’s zoals de opleiding van kansarme kinderen, werk voor vrouwen en milieuproblematiek je aan? Dan kan je terecht op www.apanidhani.com.
  • Croq’Nature: Meewerken aan de lokale ontwikkeling van de Saharawoestijn? Dan surf je naar www.croqnature.com.
  • Ecotours: Voor exclusieve ontmoetingen met indianenstammen in Centraal-Amerika, de bescherming van hun leefomgeving en duurzame ontwikkelingsprojecten neem je een kijkje op www.ecotours.fr.
  • De vereniging Départs: Op www.departs.org krijg je informatie over solidariteitsreizen naar landelijke bestemmingen en over ontmoetingen met de lokale bevolking, maar ook over lokale ontwikkelingsprojecten.
  • De vereniging La Route des Sens: Voor waterbeheer, schoolondersteuning en de oprichting van coöperaties die moeten leiden naar echte autonomie kan je terecht op www.rtedsens.org.
In Frankrijk kan je kiezen uit een tiental agentschappen. Reisorganisaties zoals ATES, Arvel, Double Sens, Vision du Monde en TDS Voyages bieden een verblijf aan bij lokale bewoners of een totale onderdompeling buiten de platgetreden paden, maar daarnaast zijn er nog heel wat andere. Voor je de knoop doorhakt, neem je best even de tijd om na te gaan of de filosofie van de reisorganisatie wel echt past bij de jouwe. Wil je een duidelijke leidraad? Kies dan voor aanbieders met het keurmerk ATR (verantwoord toerisme) ingegeven door de consumptiecode (toegekend door een certificatiebureau). Dit certificaat biedt een echte kwaliteitsgarantie. Vind je deze reisformule aantrekkelijk? Dan, kan je ze nog aanvullen met een ervaring op het vlak van ecotoerisme (verantwoord reizen in de natuur), als ecovrijwillige (participatief toerisme) of met een duurzaam of verantwoordelijk engagement. Hieronder alvast enkele links: www.voyagespourlaplanete.com www.tourismesolidaire.org