Heb je ooit gehoord van dropshipping? Deze trend in de e-commerce maakt gebruik van online reclame en sociale netwerken om artikelen te verkopen die door externe leveranciers, vaak in China, geproduceerd worden, waardoor klanten denken dat zij een goede deal krijgen. Lees in dit artikel wat dropshipping is, hoe je het kunt herkennen en onze tips om oplichting te vermijden. 

Wat is dropshipping? 

Dropshipping is wanneer je online artikelen verkoopt die door iemand anders geproduceerd zijn. De verkoper doet aan marketing om kopers te vinden en plaatst vervolgens de bestellingen bij een externe leverancier, met vermelding van het leveringsadres van zijn klanten. De verkoper is slechts een tussenpersoon die geen invloed heeft op de kwaliteit van de producten die hij verkoopt. 

Dropshipping werd populair rond 2010 met de opkomst van platforms zoals Shopify, waarmee handelaren gemakkelijk een webshop kunnen lanceren zonder een technisch team in dienst te hoeven nemen. 

Hoe werkt het? 

Het principe van dropshipping is vrij eenvoudig: de verkoper zet een e-commercewebsite op waarop hij verschillende artikelen aanbiedt. Hij produceert deze voorwerpen niet zelf en heeft ze dus niet zelf in stock. Om klanten aan te trekken, doet hij aan marketing en reclame, vooral op Facebook en sociale netwerken. Wanneer hij een bestelling ontvangt, gaat de dropshipper naar een externe site zoals Alibaba, AliExpress of Wish en koopt hij het artikel in naam van zijn klant. Het artikel wordt rechtstreeks naar het adres van de klant gezonden, en de klant zal niets vermoeden wanneer hij zijn aankoop ontvangt. De verkoper maakt winst door een hoge prijs te vragen voor een artikel dat vaak maar een paar euro of zelfs maar een paar cent kost, terwijl hij de consument laat denken dat het een goede deal is. 

Dropshipping, de moderne versie van teleshopping 

Dropshipping is niet echt een innovatie: sommigen spreken van een gemoderniseerde versie van teleshopping. Het is immers algemeen bekend dat televerkopers vaak tussenpersonen zijn die artikelen verkopen die door anderen geproduceerd worden. En op dezelfde manier probeert ook dropshipping je te doen geloven dat je een goede deal krijgt door het product voor de aangeboden prijs te kopen, terwijl je in feite meer betaalt dan wanneer je rechtstreeks bij de leverancier had besteld. Daarom wordt dropshipping soms beschreven als het teleshoppen van sociale netwerken. 

Is dropshipping legaal? 

In principe is dropshipping een volkomen legale praktijk: niets verbiedt een verkoper om als tussenpersoon op te treden tussen een leverancier en zijn klanten. Zolang de dropshipper de wetten inzake het op de markt brengen van producten en de online verkoop respecteert, heeft hij of zij het volste recht om deze praktijk in te zetten. Verkopers zijn echter niet altijd even gewetensvol: vervalsingen komen vaak voor bij dropshipping, net als dubieuze praktijken met betrekking tot het herroepingsrecht en de beschrijving van artikelen. Sommige dropshipping-winkels slagen erin hun omzet flink te verhogen terwijl ze niks illegaals doen, terwijl anderen wat gematigder zijn. 

Wanneer influenceurs aan dropshipping doen 

Dropshipping is in de eerste plaats gebaseerd op online reclame, die verkopers gebruiken om reclame te maken voor hun winkels. De verkochte artikelen zijn vaak alledaagse artikelen tegen betrekkelijk lage prijzen, zoals T-shirts, fantasiejuwelen, woonaccessoires enz. Internetgebruikers die deze advertenties zien, kunnen vrij gemakkelijk in de verleiding komen omdat het geen grote investering is. Een klassiek voorbeeld van een product dat via dropshipping wordt verkocht, is de ‘fidget spinner’, die al enkele jaren zeer populair is. 

Het is dan ook niet meer dan normaal dat sommige influencers ook aan dropshipping zijn gaan doen, hetzij via hun eigen account, hetzij door hun volgers door te verwijzen naar de shop van hun partners. Een legale praktijk, maar controversieel, omdat deze influencers gemakkelijk misbruik kunnen maken van het vertrouwen van hun publiek, dat soms erg jong is. 

Leer misleidende aanbiedingen op het internet te herkennen 

Om oplichting te herkennen bij een aanbieding op het internet, moet je eerst nagaan of de publicatie die je bekijkt een advertentie is. Advertenties op sociale netwerken gaan altijd vergezeld van een tekst zoals ‘Dit is een gesponsorde post’. Influencers geven meestal ook aan wanneer ze betaald worden voor hun aanbevelingen, maar dat doen ze niet altijd: als ze je een korting of een promotiecode aanbieden, is het over het algemeen vaak een gesponsorde post. 

Een online advertentie is niet noodzakelijk oplichterij, maar het geeft je wel een waarschuwing over de bedoelingen van de auteur. Als je geïnteresseerd bent in het aanbod, kun je vervolgens wat onderzoek doen om na te gaan of het om het echte artikel gaat of dat de verkoper eigenlijk een dropshipper is die artikelen van lage kwaliteit levert. 

Hoe herken je een dropshippingwebsite? 

Een dropshippingwebsite herkennen is niet altijd eenvoudig: sommige sites zijn zeer goed ontworpen en kunnen de indruk wekken dat het om erkende winkels gaat. 

Maar door op bepaalde details te letten, kun je dropshipping toch snel leren herkennen. Lees eerst de about-pagina en de algemene voorwaarden van de website: je zult dan snel te weten komen of de verkoper de artikelen zelf produceert of dat hij een beroep doet op externe leveranciers. Doe vervolgens een zoekopdracht op internet om te proberen de producten op de website te vinden: als het om dropshipping gaat, zul je de aangeboden artikelen snel vinden op andere platforms als AliExpress of Alibaba.

Hoe zorg ik ervoor dat ik niet opgelicht word? 

Om te voorkomen dat je ten prooi valt aan een dergelijke oplichtingspraktijk, dien je alert te zijn op een aantal signalen die verraden dat er iets aan de hand is met de site. Hier zijn een paar dingen die je er bewust van moeten maken: 

De juridische informatie is niet volledig: de verkoper is verplicht zijn adres, zijn identiteit en diverse juridische gegevens te vermelden, zodat je contact met hem of haar kunt opnemen als je aankoop bij ontvangst een gebrek vertoont. 

Het is een merkartikel: koop geen merkartikelen van andere websites dan de officiële site van het merk in kwestie. Koop alleen bij gerenommeerde winkels om vervalsingen te voorkomen. 

De prijs is veel lager dan die van de concurrentie: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat meestal ook. Pas op voor prijzen die veel lager zijn dan die van de concurrentie: om winstgevend te zijn, moeten verkopers een marge aanhouden, en een te lage prijs wijst vaak op een gebrek aan kwaliteit of een vervalsing. 

Alternatieven voor dropshipping om geld te besparen op je online aankopen 

Gelukkig is dropshipping niet de enige manier om online goede deals te scoren: het is heel goed mogelijk om via gerenommeerde webwinkels te bestellen en tegelijkertijd geld te besparen! Merken lanceren namelijk vaak promoties waarvan je kunt profiteren als je een aankoop doet. Deze promoties zijn niet altijd gemakkelijk te vinden, daarom is het zeer nuttig om een site zoals kortingbelgie.be te bezoeken om de beste kortingen van het moment te vinden. Ga naar de pagina van de winkel waarin je geïnteresseerd bent, en je hebt onmiddellijk toegang tot alle huidige promoties!