Kerst is nog maar net voorbij en daar is de driekoningentaart al! Die taart wordt in Europa traditioneel de eerste zondag van januari opgepeuzeld. Hoe de taart eruit ziet, loopt uiteen van bladerdeeg of frangipane over appeltaart tot gebak met oranjebloesem. Maar twee dingen staan vast: bonen komen er altijd bij te pas en zowel jong als minder jong kan er niet aan weerstaan. Wie heeft er nooit van gedroomd koning voor één dag te zijn en de gouden kroon te dragen? Maak je klaar voor een reis langs de driekoningentradities van Europa!

Frankrijk: heerlijk bladerdeeg

Ken je Balthasar, Melchior en Caspar nog? In Frankrijk heet het driekoningenfeest l’Epiphanie, letterlijk ‘de openbaring’. Met dit feest gedenkt men Jezus en de drie koningen. De koningentaart is meestal een appel- of frangipanetaart, gemaakt van bladerdeeg in de oven. De traditie wil dat de kinderen zich onder tafel verstoppen om een koning te kiezen. Het opzet is simpel: wie de boon in de taart vindt, wordt koning!

In het Zuiden is het anders

Spanje: best speciaal

Kerst wordt overal verschillend gevierd, maar in Spanje ziet ook het driekoningenfeest er helemaal anders uit! Die dag mogen de kinderen ein-de-lijk hun pakjes openen. In alle grote steden worden de koningen in grote praalwagens rondgereden en krijgen kinderen snoepgoed toegeworpen. Ook de taart is best bijzonder, met een cirkel van gedroogd fruit en een lekkere oranjebloesemsmaak, zoals in het zuiden van Frankrijk.

Italië: nog specialer

In Italië – en dan vooral in Rome – krijgen de kinderen hun pakjes niet alleen veel later, ze krijgen ze uit handen van een heks! Geen paniek, Befana is een erg lieve heks!

Portugal: op z’n Spaans

Bolo rei, zoals de Portugese driekoningentaart heet, is echt heel bijzonder. De taart ziet eruit als een kroon en daar horen natuurlijk edelstenen bij, in de vorm van gekonfijt fruit. Binnen lijkt de taart wat op een brioche met rozijntjes erin.

Duitsland: geboorte van de bonen

Meer dan 140 jaar geleden zag de eerste porseleinen boon in Duitsland het licht. Die boon vervangt de droge bonen in de taarten en voegt een ludiek aspect toe aan deze aloude traditie. Bovendien hebben die porseleinen bonen met de beeltenis van Jezus plaatsgemaakt voor personages uit tekenfilms die de jeugd meer aanspreken.

Griekenland: vassilopita

Geen bonen in Griekenland, wel een muntstuk! Da’s pas een goed idee… Wie de munt vindt, heeft een jaar vol geluk voor de boeg, zo zegt althans de traditie. Ben je van plan Driekoningen te vieren in het buitenland? Dan ben je alvast op de hoogte van een aantal andere tradities. Heb je ook nog eens grote honger? Dan is Denemarken voor jou the place to be: je vindt er de hoogste taart! En vergeet niet, in België en Nederland kondigt het driekoningenfeest de voorbereidingen voor carnaval aan! Feestvierders kijken er reikhalzend naar uit.