Een diepvriezer is een super handige uitvinding om voedingsmiddelen voor langere tijd te bewaren. Het toestel is een echte hulp geworden in het huishouden. Toch is het niet altijd duidelijk hoe lang je bepaalde voedingswaren in de diepvriezer kunt bewaren. Je moet best wel oppassen met wat je doet. Niet alles mag in de diepvriezer. Hoog tijd om het te hebben over de best practices van het vriesvak.

Alles heeft zijn tijd

Soms denken we dat we voedingswaren onbeperkt kunnen bewaren, gewoon omdat ze nu in de diepvriezer liggen. Niets is minder waar. Ook in de diepvriezer heeft alles zijn eigen bewaartijd.

Groenten en fruit

Groenten en fruit zijn uitermate geschikt voor de diepvriezer. Fruit kun je tien maanden bewaren, groenten zelfs een heel jaar. Idealiter vries je ze meteen na de aankoop in, nadat je ze hebt gespoeld en gereinigd. Je hoeft ze niet noodzakelijk luchtledig te verpakken, maar let er wel op dat ze goed droog zijn, zodat er zich geen ijskristallen vormen. Dat zou de groenten of het fruit verpesten.

Vlees en vis

Rundsvlees, kip en wild kun je twaalf maanden bewaren, lam, kalf en schaap ongeveer negen maanden. Rauwe vis bewaar je hoogstens drie maanden. Om ervoor te zorgen dat het vlees en de vis tegen de vrieskou kunnen, ontvet je ze zo goed als mogelijk en stop je ze in diepvrieszakjes, indien mogelijk luchtledig verpakt. Heb je vlees of vis met saus bereid, vries dan de saus apart in.

Brood en ongebakken deeg

Brood kun je ongeveer een maand in de diepvriezer bewaren. Stop het brood zeker in een diepvrieszakje zodat het niet uitdroogt tijdens het ontdooien. Bladerdeeg, zanddeeg en andere deegsoorten kunnen een maand bewaard worden, als ze nog in de originele verpakking zitten - of in een diepvrieszakje, in het geval van zelfgemaakt deeg.

Trap niet in de val

Ga voorzichtig te werk als je aan invriezen denkt. Maak je fouten tegen de wetten van de diepvriezer, dan kan dat gevolgen hebben voor je gezondheid. Houd dus de volgende regels in het achterhoofd.

Niet invriezen

Er zijn inderdaad voedingswaren die je niet kunt invriezen omdat ze schadelijk kunnen worden tijdens het ontdooien. Het gaat dan om bepaalde zuivelproducten die erg gevoelig zijn voor de vrieskou, zoals melk of yoghurt en roomsoorten. Sommige groente- en fruitsoorten, zoals sla, meloen, watermeloen en wortels, kunnen evenmin tegen de kou. Ook eieren vries je beter niet in.

Ontdooien zonder zorgen

Ontdooien is een kunst. Ontdooien doe je in geen geval in open lucht. Je gebruikt daarvoor de microgolfoven. Ga vast en zeker ook geen voedingswaren voor een tweede keer ontdooien. Als je dat nog beslist op te eten, kan dat gevolgen hebben voor je gezondheid.

Diepvriezer indelen

Je doet er goed aan je diepvriezer degelijk te organiseren, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Met een stift schrijf je op elk voedingsmiddel de invriesdatum, maar ook de vermoedelijke vervaldatum. Wat eerst moet worden opgegeten, leg je aan één kant, de rest leg je aan de andere kant. Zo hoef je niets weg te gooien! Vries voeding nooit in zonder verpakking. Gebruik dus altijd diepvrieszakjes! Tupperwaredoosjes zijn de perfecte oplossing om alles op een veilige manier te bewaren.