Nigeria is een Afrikaans land aan de Golf van Guinea. Het is een petroleumreus en tweede grootste land op het continent. Hier ligt de wieg van veel bewegingen en muzikale stijlen die zeer gemakkelijk over de hele wereld worden verspreid (zie de muziekstijlen voorgesteld door FNAC). Ondanks de dagelijkse problemen gelinkt aan Boko Haram, de radicale Islamitische groepering die het noorden van het land terroriseert, is Nigeria toch een land waar de mensen willen genieten van het leven, en dat voel je ook in de muziek.

High Life: Nigeriaanse muziekstijl

De ‘High Life’, wat gewoon ‘goed leven’ betekent is een muziekstijl die in de jaren 20 werd geboren in Ghana, en beetje bij beetje werd verspreid over Nigeria en Sierra Leone voor zich overal in Afrika in te planten. High Life vindt haar oorsprong in de kerkgezangen, vermengd met jazz of swing, gitaarritmes afkomstig uit het Iberische schiereiland en ritmes die blijkbaar afstammen van de bigbands van Noord- Amerika. Het is een stijl die pleit voor Afrikaanse identiteit, als bevestiging van het Afrikaanse nationalisme. De High Life is belangrijk in de Nigeriaanse cultuur omdat dankzij haar een andere, ook Nigeriaanse muzikale stijl ontstond: de Afrobeat.

Afrobeat, of de definitie van de Nigeriaanse muziek

Het is uiteraard onmogelijk om te spreken van de Nigeriaanse muziekcultuur zonder de Afrobeat te vermelden. Deze ontstond in de jaren 70 dankzij Fela Anikulapo Kuti, die doordrongen was van de High Life en de Afrobeat creëerde met satirisch getinte liederen, die hem behoorlijk wat vijanden opleverden. Fela Kuti koos de term Afrobeat nadat hij terugkeerde van een tournee door de Verenigde Staten met zijn groep Koola Lobitos. Ook de naam van zijn drummer moet worden vermeld: Tony Allen. Die speelde een belangrijke rol in de bekendheid van de muzikale stijl. Aangepast en gemoderniseerd kende de Afrobeat vele transformaties in de loop van de laatste decennia, en het verschijnen op de Nigeriaanse muziekscene van een vloedgolf aan artiesten tijdens de jaren 2000 die de stijl verderzetten. Je vindt enkele CD’s van artiesten bij AMAZON.

De nieuwe richting

Je vindt in Nigeria ook veel nieuwe artiesten die een belangrijk deel vormen van de huidige Nigeriaanse muziekcultuur, zoals bijvoorbeeld Nneka, wiens muzikale stijl een rijke mix is van Afrobeat, soul en reggae. Zijn teksten zijn geëngageerd en roepen de Nigerianen op om vol te houden in een land geregeerd door petroleum en onderhevig aan de intriges van de Boko Haram. In een andere muzikale stijl vinden we artiesten zoals P-Square, Tiwa Savage, en Davido die volop verankerd zijn in de Nigeriaanse muzikale scene maar die ook een groot deel uitmaken van de hedendaagse westerse muziekcultuur. We zien inderdaad in Frankrijk een sterke opkomst van een Afrikaanse muzikale traditie die de festivals en de nachtclubs overspoelt. De Nigeriaanse muzikale cultuur weet zich te exporteren en duikt nu op in samenwerking met de grote namen uit de internationale muziek. Als je naar Nigeria reist, raden we je aan een oogje te werpen op de promoties van bijvoorbeeld EXPEDIA.