Onbegrensde horizonten! De wereld heeft zoveel rijkdom te bieden, gesculpteerd door de natuur … en woestijnen horen daar ongetwijfeld bij… Richting Zuid-Amerika, want daar bevinden zich de meest originele woestijnen die de schoonheid van onze planeet uitmaken.

Zuid-Amerika: een waaier van landschappen

De zoutwoestijn van Uyuni:

Zout tot aan de einder! Op papier ziet het er misschien niet zo aantrekkelijk uit….en toch met de weerspiegeling van de hemel op de vlakte, is het landschap soms adembenemend. Als je de beroemde reuzenspiegel wilt zien, ga je erheen tijdens de poolzomer (van december tot maart). Als je er met een 4x4 doorheen wilt trekken, kies dan voor het droge seizoen. Kleine tip: Aarzel niet om het zouthotel Luna Salada te bezoeken (je vindt het bij HOTELS.COM), midden in de woestijn en waar alles gebouwd is uit zout.

Het park van de Lençóis Maranhenses: de witte woestijn

Een klein stukje paradijs in het noordoosten van Brazilië. De zandduinen strekken zich uit over een oppervlakte van 150 000 hectaren. Je kunt er het beste tijdens de maand augustus naartoe te trekken om deze woestijn van fijn zand getooid met paradijselijke zoetwatermeren op haar best te zien. Versie 4×4 of zicht vanuit de lucht… je kiest hoe je deze fabelachtige streek wilt bezoeken waarvan het zand soms wel sneeuw lijkt. De moedigsten kunnen met het openbaar vervoer naar de rand van de woestijn reizen. Tip: Ga hier in de namiddag heen om de zonsondergang te bewonderen.

De woestijn van Atacama: de reuzenhand

Vreemde mengeling van landschappen, van temperaturen en ervaringen. De woestijn van Atacama in Chili biedt spectaculaire uitzichten voor elke bezoeker! Wandelaars, fietsers, zandsurfers … iedereen vindt er zijn gading. Je komt er wellicht enkele roze flamingo’s tegen die de kinderen vast in verrukking brengen. En net zoals het geldt voor de andere bestemmingen, zeg je ook hier niet nee tegen een zonsondergang in de duinen. Een laatste tip: vergeet niet de ‘hand’ te bezoeken die 11 meter uit het zand opsteekt.

De Oasis van Huacachina: verloren in Peru

Water in het hart van de woestijn, en ditmaal is het geen luchtspiegeling! In de provincie Ica ligt een verloren meer midden de woestijn, omringd door duinen en palmbomen. Jammer genoeg is de plaats erg toeristisch geworden en een beetje gewurgd door de talloze restaurants en hotels.

In Afrika: de Sahara vind je in 10 landen

Dit wordt beschouwd als de grootste warme woestijn ter wereld. Iedereen die er een avontuur zoekt, vindt gegarandeerd ontsnapping uit de werkelijkheid, een ontheemd gevoel en veel menselijke warmte… Als je vanuit Marokko vertrekt, biedt het land talrijke originele excursies om de mooiste stukken van deze woestijn te ontdekken. Trek, dromedaris, 4×4…. en dan vergeten we nog mogelijkheden…! Tal van reisagentschappen bieden je goeie prijzen aan voor enkele nachten kamperen die je in staat stellen gastvrije culturen en tradities te ontdekken. De keuze is aan jou, jij beslist voor welk avontuur je gaat. Vergeet niet je zakfles te vullen met water (die vind je bij AS ADVENTURE), ze zal zeker nog van pas komen.