Wat doe je met je kinderen tijdens de vakantie? En als we eens eventjes op ontdekkingsreis gingen langsheen onze Europese instellingen? Dit is een idee voor een tochtje van 3 tot 4 dagen met je kleine krullenbollen, voor een vrolijke ontdekking van 3 steden en hun politieke hoogstandjes. Bedoeling is om de plaatsen waar Europese geschiedenis wordt geschreven te ontdekken en beter te begrijpen, en te bevatten hoe de Europese beleidscoördinatie werkt, maar je kunt er ook van profiteren om andere plaatsen en landschappen te ontdekken. Daar gaan we dan!

Brussel: hier verveel je je nooit!

Het Brusselse Parlement

Brussel (je kent ongetwijfeld de beste manier om hierheen te reizen: met de auto of met de NMBS) is de Europese hoofdstad in België. Hier vind je het Parlement in de Leopoldwijk … en het goede nieuws is dat je de vergaderzalen van de Europese Commissie met een gids kunt bezoeken… maar vergeet niet van tevoren te reserveren.

Voor een klaardere kijk op de zaak

Je vraagt je misschien af waarom er twee parlementen bestaan. In werkelijkheid is het er slechts één. De zetel daarvan is Straatsburg (zie verder), maar de commissies en sommige plenaire zittingen vinden plaats in de Leopoldruimte, terwijl het algemeen secretariaat in Luxemburg is gevestigd.

Ideetjes voor na het bezoek

Maar je mag ook andere bezoekjes niet vergeten, kwestie om de ervaring zo breed mogelijk te maken: het Atomium, Mini Europa, het Jubelpark, een bezoek aan het Museum van Wetenschappen, of het Belgische Centrum voor het Beeldverhaal. En als je graag door de stad flaneert: de Grote Markt, het befaamde Manneken Pisen de winkelstraten van de Belgische hoofdstad. Aangeraden!

Luxemburg: het groene hart van Europa

Een stad die verdient om beter gekend te zijn

Luxemburg is een versterkte stad die tot twee keer toe werd benoemd als Europese Hoofdstad. Voor je gaat struinen langs de straten van deze mooie stad, kan je het Paleis van de Rechten van de Mens bewonderen, en de rue Boecklin, getekend door de architect Rogers, waar je het Europese Gerechtshof voor de Rechten van de Mens vindt. Je kunt ook de richting uit van het Europese Gerechtshof om je kinderen het verschil tussen Goed en Kwaad uit te leggen (Raaah… Filosofie, als jij ons in je ban houdt!). We raden je aan om een BLABLACAR te nemen om er goedkoper langs te reizen.

Om de wandeling te beëindigen

Als je nog wat tijd over hebt, kan je gaan wandelen in het stadscentrum: de place d’Armes, de place de la Constitution, de Regeringswijk, de hoogte van St-Esprit, de Corniche, het Monument van het Millenium, de oude stad, of de place Guillaume. Ja hoor, geen tijd om je te vervelen!

Straatsburg: de hoofdstad van de Elzas

Het Europese Parlement

Sinds 1979 heeft het Europese Parlement (EP) officieel zijn zetel in de hoofdstad van de Elzas, in Frankrijk dus, in het Louise-Weiss gebouw. Dit is de parlementaire instelling van de Europese Unie waar de plenaire zittingen worden gehouden. Nadat je hieraan een studiebezoek hebt gebracht, kan je een lekkere wandeling in de frisse lucht maken in de tuin van de 2 oevers. Deze stad biedt gastronomen ook uitstekende restaurants aan. Zoek je een hotel, dan vind je de meeste bij Booking.com, maar je hebt ook keuze bij AIRBNB.

En om in schoonheid af te sluiten!

Als je wat voelt voor een wandeling of om te sporten, zijn dit de plaatsen die je absoluut moet bezoeken met de fiets of te voet. Je gaat bijvoorbeeld in de richting van Grande Île, een Unesco Werelderfgoed… of ook nog… de gotische kathedraal Notre Dame, zo geliefd door Victor Hugo, maar ook de overdekte bruggen…. Ziezo, ideetjes voor vele mooie bezoeken en om veel bij te leren. Prettige wandeling!