Bericht aan de bourgondiërs onder ons: Kerstmis is aantocht! We dekken de tafel, halen ons mooiste servies boven en smullen ons buikje rond. Speciaal voor deze gelegenheid maken we een reis rond de wereld en belichten we culinaire kersttradities in het buitenland. Geen nood, alle ingrediënten vind je ook gewoon in België terug, bij Delhaize of CARREFOUR.

Zoet, zoeter, zoetst

Duitsland: snoep en taart

In Duitsland worden de kinderen met kerst met snoep verwend, nog meer dan tijdens Halloween. Taart, snoep en, niet te vergeten, kerstkoekjes: allemaal zoetigheid wat de klok slaat. De Duitse honingtaart en het heksenhuisje van amandelpasta, afgewerkt met poedersuiker en gekonfijt fruit, zijn het bekendst. Om je vingers bij af te likken!

Griekenland: honing, koekjes en gedroogde vruchten

In Griekenland eet men na de mis op 25 december traditionele suikerwaren: honing, gedroogde vruchten en de overbekende Christopsomo, een notenkoek met daarin een handafdruk die de hand van Jezus voorstelt.

Mag het wat verrassender? Natuurlijk!

Verenigd Koninkrijk: een bijzonder cakeje

En de prijs voor het origineelste dessert gaat naar ... het Verenigd Koninkrijk met de typische plumpudding! Wat maakt dit nu zo origineel? Wel, om te beginnen wordt plumpudding tot wel een jaar op voorhand gemaakt. Het is bovendien de gewoonte om in de plumpudding zes dingetjes te verstoppen (zoals bij onze driekoningentaart). Let dus goed op dat je geen ring of speelgoed inslikt!

Rusland: WODKA! 

In Rusland zijn ze vast en zeker origineel met Kerstmis, al geldt dat hier eerder voor de drank. Het komt misschien niet meteen als een verrassing, maar in Rusland drinken ze wodka (met mate) en chai, een soort thee. Dat zijn ongetwijfeld sfeervolle kerstfeestjes! Als hoofdgerecht serveren de Russen in azijn gemarineerde specialiteiten en met appeltjes gevulde gans. Eindigen doen ze met twee kleine desserts: kutia, van bloem en geconfijt fruit, en uzvar, een compote van gedroogde vruchten.

De traditie van 13 desserts voor de echte zoetekauw

Portugal: zeevruchten en warme aardappelen

Niet iedereen is opgezet met het traditionele kerstgerecht uit Portugal: bacalhau cozido, ofwel kabeljauw met aardappelen in olijfolie. Als afsluiter voorzien de Portugezen maar liefst 13 desserts (met fruit en suikergoed ...) die dan weer Christus en de 12 apostelen voorstellen.

Frankrijk: nooit genoeg! 

Eén ding staat vast: tijdens de eindejaarsfeesten komen onze zuiderburen stuk voor stuk een paar kilo bij. Het begint al op kerstavond: foie gras, aardappels en zeevruchten sieren het menu. Op 25 december doen ze dat nog eens over met de hele familie en eten ze kalkoen of gebraad. Op het einde snijden ze de befaamde ijsbûche aan. En vergeet vooral de 13 desserts niet, net zoals in Portugal.

Verenigde Staten

Typisch Amerikaanse tradities 

In de VS wordt niet met tradities gelachen. De muren zijn getooid in kerstkaartjes en slingers van popcorn, de suikerstokjes hangen in de kerstboom ... De kinderen worden er verwend, maar de ouders evenzeer. Het traditionele kerstgerecht is kalkoen, net zoals tijdens Thanksgiving.

Eierpunch, feestelijke drank bij uitstek 

Eierpunch, of egg nog in het Engels, is tussen Thanksgiving en Kerstdag het favorietje drankje van de Amerikanen. Het wordt bereid op basis van verse, gesuikerde melk, op smaak gebracht met kaneel of nootmuskaat. Het wordt geserveerd in kleine glaasjes en dient om gasten te verwelkomen op het feest. Turrón, een soort nougat uit Spanje, of de gesuikerde specialiteit pipparkogid uit Estland: er zijn ontelbaar veel kerstspecialiteiten in de hele wereld, zelfs de moeilijkste eters vinden wel ergens hun gading. Snel, iedereen aan tafel!