Als je op reis gaat, moet je noodgedwongen afstappen van gewoontes en dat kan het verteringsstelsel danig verstoren. Gecombineerd met stress kan dat snel verergeren tot een erg vervelende opstopping. Met enkele makkelijk toe te passen tips, voor en tijdens de reis, valt dat perfect te vermijden.

Constipatie vermijden

Om niet geconstipeerd te raken, of een constipatie te verzorgen, is het vooral belangrijk genoeg te drinken. Drink daarbij water dat rijk is aan mineraalzouten. Dat is erg goed voor de spijsvertering. Drink je niet zo vaak water? Kies dan voor thee, koffie, soep of vruchtensap. Dat vruchtensap mag dan natuurlijk niet te veel suiker bevatten. Alles wat je nodig hebt, is beschikbaar bij CARREFOUR.

Niet te veel stresseren

Een verstopping kan ook veroorzaakt worden door je te lang op te houden. Dat gebeurt wel vaker op vakantie, omdat we niet altijd toiletten ter beschikking hebben. Menig vakantieganger houdt zich dus de hele tijd op. Het gevolg: een tijdelijke of blijvende constipatie, afhankelijk van je metabolisme. Om last te vermijden, luister je dus maar beter naar je lichaam. Ga naar het toilet zodra dat nodig is. Sommige mensen blokkeren bij het zien van vuile toiletten – en die kom je op reis wel eens tegen. Gelukkig bestaan er speciale doekjes, waardoor je altijd een nette wc-bril hebt. Ze zijn discreet en makkelijk meeneembaar. Je vindt ze bij VIATA.

Genoeg bewegen

Het is ook belangrijk om genoeg te bewegen. Dat stimuleert het spijsverteringsstelsel, waardoor het zijn werk kan doen. Een vakantie is gelukkig het ideale moment om in het bos of langs het strand te wandelen. Bepaalde voeding vermijd je bovendien maar beter, als je geconstipeerd bent. Rijst en aardappelen zijn erg zwaar. Het duurt lang vooraleer ze verteerd zijn. Kies dus voor een dieet op basis van groenten en fruit. Zo vindt het spijsverteringsstelsel terug zijn draai.

Nog niet opgelost? Ga naar de dokter

Slaag je er na twee dagen nog altijd niet in om naar het toilet te gaan? Ga dan naar de apotheek voor een mild laxeermiddel. Dat zou moeten helpen. Als dat niet het geval is of als je heel felle buikpijn krijgt, raadpleeg dan een huisarts. Die zal de juiste medicatie voorschrijven. Om met een gerust gemoed op reis te vertrekken, kun je een bijkomende reisverzekering afsluiten bij PARTENAMUT. Een verstopping die verschillende dagen aanhoudt, kan erg onaangenaam zijn. Je voelt je niet goed in je vel en dat gevoel verergert alleen maar. Wil je deze situatie vermijden, neem dan onze tips ter harte, zéker als je van jezelf weet dat dit jou op reis wel eens overkomt.