Dit wordt heet! Burning Man komt eraan! Eens per jaar verzamelen tienduizenden mensen zich bij Black Rock in Nevada om er Black Rock City te creëren. De laatste week van augustus rijst deze tijdelijke metropolis, toegewijd aan de gemeenschap, de kunsten, de zelfontplooiing en de autonomie, op uit de woestijn … Je bent meer dan welkom in deze smeltkroes van creativiteit. Perfect voor een vakantie in de Verenigde Staten, niet?

Wat is het? Even uitleggen:

7 dagen gekheid!

Heel visueel, en zeer hartverwarmend De hoofddoelstelling is dat iedereen deelt in het gemeenschapsleven om de creativiteit tussen de mensen te bevorderen. Dit betekent 7 dagen feesten die eindigen met het verbranden van een houten reus van zo’n twintig meter hoog. Het is de ideale plaats om non-stop plezier te maken. Zelfs ’s nachts veranderen de kleuren en het licht, wat je een doet denken dat je wakend droomt …

Deelnemen, gewoon doen.

Het belangrijkste is dat er hier geen geld mee gemoeid is … alles tijdens het festival wordt geruild, je moet gewoon even onderhandelen! Inderdaad, handeldrijven is hier verboden, delen is de boodschap. Vergeet de kleine verplichte bijdrage niet voor de gemeenschap. Denk er ook aan om vooraf toch enkele essentiële dingen te kopen (drinkfles, tent, halsdoeken tegen het zand …) bij DECATHLON.

De principes? Respecteer de principes:

Tijdens dit feest duik je onder in een unieke en aparte cultuur, geankerd in de waarden die worden uitgedrukt in de tien principes. Deze cultuur vind je teug in de hele wereld, in kunst, gemeenschapszin, en ontelbare individuele acties van zelfexpressie … Voor velen is dit zelfs een manier van leven. Dit zijn de 10 principes:
  • Iedereen is welkom.
  • Geven, geven, geven…Ruilen en delen zijn de ordewoorden.
  • Geen publiciteit, het festival wordt vrijwillig afgesneden van de wereld en de sociale netwerken …
  • Iedereen is autonoom en kan voor zichzelf instaan. Trouwens met een temperatuur die overdag oploopt tot 35 graden, is het belangrijk dat iedereen 40 liter water voorziet om zich goed te hydrateren. En vergeet de tent of de camping car niet, want er komen wel eens zandstormen voor.
  • Iedereen heeft zijn eigen manier om zich te uiten: kunst, creaties, spektakels, … Het festival wordt ook gedragen op het ritme van de muziek, met techno-inspiraties.
  • Het is een coöperatief en samenwerkend festival. Iedereen draagt zijn steentje bij tot dit kunstwerk, het is een gemeenschappelijke inspanning. Trouwens, iedereen glimlacht en is vriendelijk…. het is een plezier om door de ‘straten’ te kuieren en op te gaan in dit mooie idee.
  • Toch heerst er een bepaalde burgerzin, iedereen respecteert de regels en de Amerikaanse wetten, en is verantwoordelijk voor zijn daden zodat alles vlot verloopt.
  • Respect voor het milieu. The Burning Man heeft als stelregel om geen sporen na te laten aan het einde van het festival. Alles moet er opnieuw ‘als nieuw’ uitzien.
  • ‘Het is in wat we doen dat we ons hart openen en de wereld echt maken’ is één van de leidmotieven van het festival, iedereen speelt het spel om de organisatie te verbeteren. Leren over de anderen en over zichzelf dankzij de cultuur van het festival.

Hoe deelnemen? Dit moet je weten:

De prijs van de Burning Man

Wat er ook mag worden beweerd, dit is niet gratis! Je moet rekenen op ongeveer € 300 om het Burning Man festival binnen te komen, plus je vliegtuigticket (vergeet niet naar de aanbiedingen van EXPEDIA te kijken), dat tijdens deze periode van het jaar behoorlijk duur kan zijn. Het voordeel is echter dat ter plaatse alles gratis is (ook al is het mogelijk om ijsjes en drank te kopen …). En net zoals ‘Tomorrow Land’ in Europa zijn de tickets voor het festival in enkele seconden tijd uitverkocht … Blijf dus online …

Hoe er te geraken

De woestijn is niet zo toegankelijk als de stad, maar wat een herademing om ver van alles te zijn. Om van om het even waar naar het midden van nergens te rijden, raden we je aan om te landen in San Francisco en dan de richting in te slaan van de Black Rock (er zijn busmaatschappijen of ook zelfs gedeeld rijden van het type BLABLACAR in de Verenigde Staten). Met alle mooie inspiraties, hopen we dat je, net als wij, van ongeduld brandt om deel te nemen aan Burning Man!