Maandelijks spendeert een gezin het grootste deel van het budget aan voeding. De voedselprijzen blijven maar stijgen en sommige producten worden zo goed als ontoegankelijk. Dat kan al eens problemen opleveren voor wie graag achter de kookpotten staat. Maar wie zegt dat lekker koken écht veel geld moet kosten?

Tijdloze recepten

Je kent ze wel, maar je vergeet ze ook weer snel… Deze gerechten hebben we allemaal weleens gegeten en zijn erg eenvoudig, snel en vooral overheerlijk!

Quiche

Liever geen spaghetti bolognaise, maar toch met deegwaren aan de slag? Eenvoudiger dan dit kan niet: koop een kant-en-klaar taartdeeg bij DELHAIZE en leg die in de taartvorm. In een grote kom meng je 50 cl melk, vier of vijf eieren, spekblokjes en geraspte kaas. Giet het mengsel over het deeg en bak 30 minuten in de oven aan 200°C. Vergeet de oven niet voor te verwarmen en let goed op terwijl de quiche aan het bakken is! Voor de creatievelingen onder ons: voeg toe wat je lekker lijkt. Tomaat, paprika, spinazie, witloof, gehakt, tonijn… Je kunt het recept zelfs lichtjes aanpassen om er een groentenclafoutis van te maken.

Hartige cake

Nog een eenvoudig recept? Wat dacht je van hartige cakes! Goed voor elke dag, eenvoudig te bereiden en even eenvoudig mee te nemen. De basis van een goede cake verandert nooit: drie eieren, 150 g bloem, een zakje chemische gist en 100 g geraspte gruyèrekaas. Voor de rest ligt de bal in jouw kamp. Je kunt elke mogelijke variant bedenken. Laten we beginnen met een cake van olijven en feta. Voeg aan je cakebasis 150 g olijven naar keuze toe en beetje bij beetje even veel feta in blokjes. Steek een uurtje in de oven aan 150°C, haal uit de vorm en smullen maar! Dit recept is ook geweldig met dezelfde hoeveelheden paprika en geitenkaas.

Gratin en lasagna

Gratin bestaat in verschillende vormen. De bekendste is gratin dauphinois en maak je met aardappelen en melk. Een eenvoudig en niet te duur alternatief is een gratin met groenten. Daarvoor heb je nodig: olijfolie, peterselie, look, drie aubergines, 150 g geraspte kaas en een blik tomatenpuree. Snij de aubergines in schijfjes en hak de look fijn. In een beboterde schaal leg je schijfjes aubergine en de tomatenpuree, aangevuld met een scheutje olijfolie en de look. Bedek het geheel met geraspte kaas en de peterselie. Stop 30 minuten in de oven aan 200°C. Doe er vooral je eigen ding mee! Bereid een vulling of gebruik spek, vervang de tomaat door courgette… Of verwerk lasagnavellen in het recept!

Originaliteit is niet duur

Nu je de basisrecepten onder de knie hebt, wordt het tijd om wat creativiteit in onze gerechten te stoppen!

Wrap it up!

Sluit je ogen. Denk aan een variant van je eigen kookstijl. Je kunt dezelfde gerechten maken als anders, alleen met wat meer afwisseling. Voorstel: wrap it up! Kaas en groenten hoef je bijvoorbeeld niet apart te houden. Je stopt ze gewoon samen in een vel brickdeeg en bakt ze zo. Gehakt en geraspte kaas kun je dan weer in een vel filodeeg stoppen en in de pan stoven. Op die manier kun je wraps maken van eender welke bereiding met groenten, vlees of zelfs zetmeel, of rijstbladeren vullen met slaatjes. Maak zelf fajita-vellen en rol er je eten in. Koken wordt plots zo veel leuker!

Koken met een twist

Je kunt natuurlijk ook je gewone eten klaarmaken, maar dan op verschillende manieren. Gebruik de wok in plaats van een pan. Experimenteer met specerijen, saus, kruiden, aroma’s… Tover een gewone kip met groenten om in een exotisch gerecht met slechts enkele potjes kruiden. Ga voor sausjes met onbekende smaken. Zo lijkt het alsof je een totaal nieuw gerecht – of zelfs een nieuwe wereldkeuken – leert kennen! Maak vullingen: bereid een mengsel van bijvoorbeeld gehakt en fijne kruiden en snij de groenten in stukken. Vul tomaten, courgettes, uien, aardappelen, aubergines, paprika’s… met de bereiding en stop een uurtje in de oven aan 180°C.

Nieuwe texturen

Ten slotte kun je ook van alles uitproberen met de mixer! Neem je favoriete groenten en kook ze op een zacht vuurtje in een ruime hoeveelheid water. Hoe meer groenten in een volume water, hoe dikker de soep. Zodra de groenten behoorlijk slap zijn, ga je ze met de mixer te lijf. Mix de soep meer of minder – afhankelijk van jouw voorkeur – om stukjes te houden of om ze juist weg te werken. Met de mixer kun je ook de smeuïgste puree maken. Stoom de ingrediënten en mix ze. Voeg eventueel wat room toe voor een vollere smaak en een dikkere textuur. Natuurlijk kun je ook fruit mixen… Fruitcompote of smoothies zijn het perfecte dessert! Ben je een groentje in de keuken en heb je nog steeds niet genoeg inspiratie opgedaan? Dan is HELLOFRESH de oplossing!