De hoofdstad van Hongarije wordt niet zomaar de ‘Parel van de Donau’ genoemd. Het is één van de meest geliefde bestemmingen in Europa. Verschillende Belgische reisagentschappen bieden promoties aan voor deze stad die alsmaar meer toeristen uit Europa en uit de rest van de wereld aantrekt. NECKERMANN bijvoorbeeld. Dit ‘Kleine Parijs van Centraal-Europa’ heeft met haar vermaarde thermale baden, haar herkenbare monumenten en haar befaamde heuvel, alles om gewoon iedereen te behagen! Budapest is mooi gelegen aan de Donau en is heel opmerkelijk omdat de Hongaarse cultuur er overal aanwezig is. We vermelden hier enkele dingen die je absoluut moet doen en enkele plaatsen die je moet zien in de tweedelige stad die bestaat uit Buda en Pest.

Buda: Vol heuvels en groen

De wijk van het kasteel van Buda

Hier denk je slechts aan flaneren en zich laten verrassen! Bovenop de heuvel heb je een onwaarschijnlijk mooi zicht op Pest. De moedigsten onder ons kunnen de heuvel te voet beklimmen, anderen nemen de kabelbaan (minder dan € 5 heen/terug) om boven het Koninklijk Paleis te bezoeken. Dit Unesco patrimonium is een niet te missen onderdeel van je bezoek aan Buda!

De kerk van Sint-Matheus en het Bastion van de Vissers

De prachtige kerk van Sint-Matheus en het Bastion van de Vissers vind je in de kasteelwijk. Deze monumenten zijn zeker het bezoeken waard! Ze bieden een onvergelijkbaar uitzicht op Pest en de Donau als je even hogerop durft te klimmen! Bij het afdalen kan je de oevers van de rivier bereiken doorheen groene tuinen. Of ook nog… als je graag even alleen bent, waarom dan niet even verdwalen in het labyrint van het kasteel?

De heuvels in het westen en de Gellért-heuvel

Wat natuur betreft zijn de wandelingen op de Gellért-heuvel ideaal! Je vindt er het Standbeeld van de Vrijheid, de citadel en verschillende bronnen. En eens je de Brug van de Vrijheid oversteekt, sta je neus-aan-neus met de niet te missen Gellért-baden! Omringd door superbe zuilen behoren de baden binnen tot de mooiste van heel Budapest! Sauna’s, stoombaden, zwembad… alles is aanwezig om er een betoverend en relaxerend moment door te brengen (en ze zijn zelfs ’s nachts geopend voor nog méér charme…). Niet te missen voor de romantici onder ons! Je kunt alles goedkoop boeken met UBER.

Pest: De stad en haar festivals

De basiliek Sint-Etienne

Samen met het parlement is deze basiliek een van de meest emblematische monumenten van de stad. Het is een echt meesterwerk, één van de grootste kerken van het land waarin trouwens ook de rechterhand van de heilige koning Sint-Etienne wordt bewaard!

Het stadswoud (Városliget)

Verlang je naar wat natuur? Dit is een volledig bebost gebied in het hart van de stad nabij het Vaidahunyad kasteel en het daaromheen liggende meer. Je vindt hier ook de Széchenyi-thermen en de stedelijke dierentuin, met daarrond het superbe Heldenplein (aan het einde van de Andrassy-laan). Je zult maar al te graag in dit natuurlijke kader een hotelkamer willen nemen. Vergeet hierbij niet de regelmatige kortingen bij HOTELS.COM.

Niet te missen

Om af te sluiten een culturele en historische afspraak: het Gresham-paleis, ‘de schoenen aan de oever van de Donau’ (kunstwerk ter herinnering aan de vele joden die in de rivier werden gegooid), maar ook de beroemde Brug van de Ketens vervolledigen de ontdekking van deze stad vol verrassingen. En de lijst is nog lang!

Eten en transport in Budapest

Transport

Na je aankomst in de luchthaven is je goedkoopste optie de openbare bus E200 te nemen (€1,20). Je vindt hem bij de uitgang van de luchthaven en hij brengt je naar de terminus van metrolijn nr. 3. Daarna is de 72-uur kaart (Turistajegy) ideaal voor toeristen die enkele dagen blijven. Ze kost € 14 en je vindt haar in de stations en kiosken. Je rijdt er onbeperkt mee op de metro, bus en tram (binnen de stadsgrenzen).

Restaurants

Voor de studenten die weinig tijd hebben, zijn er talrijke fastfoodtenten … Maar voor wie van een goede keuken houdt, of voor wie culinaire ontdekkingen wil doen, zijn er talloze Hongaarse specialiteiten! Kip met paprika, goulash of ook nog de libamáj (hmmm, ganzenlever!) … Je vindt hier een gastronomisch festijn voor drie keer geen geld! De bierliefhebbers zullen verrukt zijn dat je hier al een pintje vindt voor nauwelijks 1 Euro! Als je het geluk hebt tegen het einde van het jaar aan te reizen, dan vind je hier de kerstmarkt! Wat logies betreft, of het nu couchsurfing, AIRBNB of een hotel is, de prijzen zijn altijd betaalbaar. Goeie reis!