Droom je van een sprookjeshuwelijk, maar is je budget eerder bescheiden? Hier zijn 16 tips voor een trouwfeest dat aan al je verwachtingen voldoet, zonder dat het al te veel pijn doet in je portemonnee.  

De organisatie

Een bruiloft improviseer je niet: trouwfeesten worden vaak meer dan een jaar van tevoren georganiseerd, en het geheim van een geslaagde dag ligt precies in die goede planning. 

1. Houd je aan je vooraf bepaalde budget 

Stel voordat je voorbereidingen begint te treffen je budget vast. Maak een lijst van alle verschillende uitgaven die je moet maken, en verdeel je budget op de manier die jou het meest geschikt lijkt. 

Je budget zal je helpen om gefocust te blijven op de belangrijke dingen, en van tevoren manieren te bedenken om je uitgaven te beperken. Het is tenslotte wanneer er sprake is van beperkingen, dat de creativiteit gewekt wordt! 

2. Beperk het aantal uitgenodigden 

Gemiddeld kost een bruiloft zo’n 150 euro per gast. De huur van de zaal, de traiteur en het entertainment … Als je 200 mensen uitnodigt, zou dat je dus ... 30.000 euro kosten. Als je je gastenlijst daarentegen beperkt tot 80 personen, kost je huwelijk ‘nog maar’ 12.000 euro, 18.000 euro minder! Nodig alleen de mensen uit die echt belangrijk voor je zijn en die je op de grote dag om je heen wilt hebben. Je portemonnee zal je dankbaar zijn, en wij verzekeren je dat je de afwezigheid van de oudoom van je schoonzuster niet zult opmerken.

3. Kies een datum buiten het seizoen  

Buiten de periode mei-september om zijn de prijzen van feestzalen vaak veel voordeliger omdat er dan minder vraag is. In het hoogseizoen kost de huur van een zaal ongeveer 1.500 euro. Tussen oktober en april liggen de prijzen daarentegen rond de 800 euro. Een aanzienlijke besparing van gemiddeld 700 euro! En als je je zorgen maakt over het weer, kies dan voor een overdekte locatie, zodat je gasten droog en warm blijven en van de avond kunnen genieten. 

Als het kan, organiseer je huwelijk dan niet op een zaterdag, want dat is de duurste dag van de week. Kies een doordeweekse dag, bijvoorbeeld een vrijdag tijdens een schoolvakantie, om er zeker van te zijn dat al je gasten aanwezig kunnen zijn. Informeer bij je getuigen en naaste gasten of zij vrij zijn op de door jou gekozen datum. 

4. Bepaal je prioriteiten 

Het is beter om weinig dingen te doen, maar ze goed te doen, dan te proberen alles te doen zonder dat je het budget ervoor hebt. Geef voorrang aan de dingen die voor jou het belangrijkst zijn, zodat je daar het budget voor kunt vrijmaken, zelfs als dat betekent dat je de rest moet laten vallen. 

De decoratie 

Van het bruidsboeket tot de tafeldecoratie, niets mag aan het toeval overgelaten worden. En er is geen tekort aan decoratietips om van je feest een onvergetelijke avond te maken zonder je allerlaatste euro eraan uit te geven! 

5. Huur een uitzonderlijke locatie 

Houd je bruiloft op een mooie locatie. Niet alleen geeft dit je evenement een zeker cachet, je zult ook minder decoratie nodig hebben om de plaats op te smukken. Zo bespaar je geld op decoraties, en je gasten zullen niets doorhebben. 

6. Installeer grote tafels

Hoe meer tafels je hebt, hoe meer tafelkleden en versieringen je moet kopen. Grote tafels zijn gemakkelijker te versieren en vereisen minder stof. En het is ook gezelliger!

7. Maak je decoraties zelf 

Handig aangelegd? Waarom maak je niet je eigen decoratie? Zelfgemaakte kandelaars, voorwerpen die je vindt op een rommelmarkt of in de natuur ... Er is geen tekort aan ideeën. Zoek inspiratie op websites als Pinterest waar mensen hun zelfgemaakte decoraties presenteren. 

Ontdek de kortingscodes van HEMA voor voordelige decoraties

8. Ga voor lokale bloemen 

Bloemen zijn alomtegenwoordig op een bruiloft: het boeket van de bruid, de tafel- en zaalversieringen ... Hoe mooi ze ook zijn, ze kunnen een aanzienlijke hap uit je budget betekenen. Ga voor seizoensbloemen: een eenvoudig boeket van plaatselijke bloemen heb je al vanaf 20 euro, tegenover 150 euro voor een boeket van exotische bloemen. Voor de decoratie kun je ook kiezen voor groene planten, die voordeliger zijn. 

Profiteer van de kortingscodes van Euroflorist voor de prachtigste boeketten

Het diner 

Er gaat niets boven een goede maaltijd om uw gasten te plezieren en hen een dag te bezorgen die ze niet snel zullen vergeten.  

9. Huur een foodtruck 

Foodtrucks zijn de laatste tijd razend populair en je ziet ze steeds vaker op bruiloften. Foodtrucks zijn leuk en gezellig en kunnen je cateringservice aanvullen of zelfs helemaal vervangen. Waar een traiteur je gemiddeld zo’n 80 tot 90 euro per gast zou kosten, kun je met een foodtruck wegkomen met ongeveer 30 euro per persoon. Voor een bruiloft met 80 gasten betekent dit een besparing van bijna 5000 euro! 

10. Beperk het aantal alcoholische dranken 

Alcohol is prijzig, en vaak zeer populair bij de gasten op een bruiloft. Kies twee of drie soorten alcohol en blijf bij de klassiekers: champagne, wijn en bier, bijvoorbeeld. Vermijd cocktails (wat zou impliceren dat je een mixoloog moet inhuren) en bespaar tot 60 euro per gast. 

De outfits

De outfit van het bruidspaar is het hoogtepunt van de show: hier zijn enkele tips over hoe je DE perfecte outfit vindt zonder failliet te gaan. 

11. Bespaar op de trouwjurk van de bruid 

Je hoeft geen 1.000 à 1.500 uit te geven aan een traditionele bruidsjurk om er prachtig uit te zien op je trouwdag: met een beetje creativiteit kun je trouwjurken vinden voor een paar honderd euro! Hier zijn wat ideeën om je te inspireren: 

- huur een trouwjurk; 

- koop een tweedehands trouwjurk;

- zoek een mooie witte jurk in een gewone kledingwinkel en vraag een naaister om hem op maat te maken; 

- winkel tijdens de solden; 

- kies een bruidsjurk uit een vorige collectie, dat is vaak goedkoper dan een jurk uit de nieuwe collectie. 

Profiteer van promoties tijdens de solden periode

12. Draag familiejuwelen 

Kies naast je trouwringen, juwelen die van je familie zijn. Je hoeft geen geld uit te geven aan accessoires, en wat is er symbolischer dan een ketting of armband te dragen die van je moeder of grootmoeder geweest is (en die hem misschien op haar bruiloft gedragen heeft)? 

13. Vraag vrienden en familie om de make-up te doen 

Je hoeft niet per se een heel team van schoonheidsspecialisten in te huren om je klaar te maken voor je trouwdag: je kunt gemakkelijk een paar vriendinnen aanwerven die wat kennen van make-up en haartrends; hiermee bespaar je zo’n 300 euro. 

Als je een vriend of familielid hebt die dit voor de kost doet, kun je hem of haar vragen je de schoonheidsbehandeling te geven als huwelijksgeschenk. Het is ook een geweldig moment om met je vriendinnen te delen. 

Andere kosten 

Bij een trouwfeest komen ook nog duizend andere dingen kijken, waar je aan moet denken om ervoor te zorgen dat alles perfect is van begin tot eind. 

14. Maak één bedankje per gezin

Als je ervoor kiest een klein geschenk te geven om je gasten te bedanken voor hun komst, plan dan één geschenk per gezin of koppel in plaats van per persoon. Ze kunnen er toch samen van genieten als ze thuiskomen. 

15. Maak een playlist voor het dansfeest 

Je hoeft niet per se een dj in te huren voor het feest: bereid gewoon een playlist voor met genoeg liedjes om de hele nacht door te gaan, en je bent klaar. Vraag aan iemand om ervoor te zorgen dat de muziek in de juiste volgorde afgespeeld wordt, zodat jij van het moment kunt genieten zonder je zorgen te maken over eventuele technische problemen. De avond zal even tof zijn, en je bespaart 800 euro op je trouwbudget. 

16. Maak je uitnodigingen zelf 

De kosten voor de uitnodigingen zijn gemakkelijk te verminderen, als je wat tijd over hebt. Bovendien kun je handgemaakte uitnodigingen personaliseren, en elke gast een persoonlijk woordje te schrijven!