Bier is een van de meest geconsumeerde dranken in Europa. In de supermarkt vind je bier met heel uiteenlopende smaken en alcoholgehaltes, het aanbod is immens. Maar wist je dat je zelf je eigen bier kunt maken? Vast en zeker! Er zijn bovendien heel wat voordelen aan verbonden. Welkom bij deze doe-het-zelfcursus 'brouw je eigen bier'!

Stap voor stap

Het ziet er misschien moeilijk uit, maar je hoeft je echt geen zorgen te maken. Alles wat je nodig hebt, vind je gewoon in de winkel.

Artisanaal bier heeft zo zijn voordelen

Het bier dat je in de handel vindt, kan geenszins tippen aan het bier dat je zelf brouwt - dat zal elke bierliefhebber kunnen beamen. Als je zelf bier brouwt, heb je gedurende het hele proces de smaak in de hand, waardoor je een uitmuntend resultaat neerzet. Als amateur bierbrouwer heb je nog een voordeel: de prijs! Voor alles wat je zelf maakt, geldt immers dat het minder kost dan het afgewerkte product dat je in de winkel koopt. En dat geldt dus ook voor bier.

Brouwpakket

Er zijn heel wat pakketten op de markt waarmee je zelf je bier kunt brouwen. Je vindt ze op het internet of in de gespecialiseerde handelszaak. In de doos vind je gerstenmout, hop, gist en het materiaal dat je nodig hebt om je eigen bier te brouwen zoals en echte professional! Zo heb je de Beer Kit van Saveur Bière, waarmee je onder meer zelf blond bier kunt maken. Uit zo'n pakket haal je al snel vier liter bier!

Over naar de praktijk

Bier brouwen vergt toch wat concentratie. Het is belangrijk dat je elke stap correct uitvoert, als je tenminste een kwalitatief eindproduct wilt.

Bereidingswijze

Eerst en vooral ontsmet je al het materiaal dat je in de doos vindt met het bijgeleverde ontsmettingsmiddel. Zonder gesteriliseerd materiaal krijg je immers geïnfecteerd bier. Dan ga je maischen. Dat betekent dat je het mout een uur lang in enkele liters water laat koken. Daarna filter je deze bereiding om het vocht van het graan te scheiden. Zo kan je de bereiding aan de kook brengen. Voeg dan de hop toe en wacht een klein uurtje, waarna je de pot in een ijsbad zet zodat alles onmiddellijk afkoelt.

Gisten

De gisting is de allerbelangrijkste stap van het proces. Het is meteen ook de langste stap. Je moet ongeveer 14 tot 21 dagen wachten vooraleer je het bier kunt bottelen. Om het bier te laten gisten, giet je het in een dame-jeanne, zo'n grote bolle fles. Daar voeg je dan de gist aan toe. Nu is het tijd om ... geduldig af te wachten. Vergeet niet om tijdens die 14 tot 21 dagen regelmatig in de bereiding te roeren.

In de fles en proeven maar!

Zodra het bier het hele proces heeft doorgemaakt, vul je er de flessen mee. Ook die vind je in het pakket. Volg nauwgezet de instructies om ten volle van je zelfgemaakte bier te kunnen genieten!

Bottelen

Net voordat het bier gebotteld wordt, voeg je suiker toe. Dat doe je voor het koolzuur, waardoor het bier gaat bruisen. Neem het juiste materiaal uit het pakket, ontsmet het nogmaals en gebruik het om de flessen te vullen. Daarna sluit je de flessen hermetisch af en … wacht je nog twee weken. Die extra twee weken zorgen ervoor dat het bier kan hergisten op de fles. Laat alles rusten op een plaats waar geen licht komt en waar het niet te warm of te koud wordt.

En wanneer mag ik dan proeven?

Dat is natuurlijk de hamvraag! Na de hergisting is het tijd om van je bier te proeven. Idealiter zet je het bier 24 uur voor consumptie in de koelkast. Gemiddeld zit er dus dus anderhalve maand tussen het begin van de bereiding en de consumptie van het resultaat. Net zoals wijn, kunnen sommige biersoorten best oud worden. Als je nog wat kunt wachten, kun je dus zeker je zelfgemaakte bier enkele jaren laten rijpen vooraleer je besluit te genieten van je hemelse creatie!