Brandnetel is een veel voorkomende plant in Europa. Hij duikt vaak op in tuinen maar wordt onterecht gezien als onkruid. Wie heeft zich nog nooit geprikt aan deze netelige plant, met branderige jeuk tot gevolg? Je kunt je misschien moeilijk inbeelden dat je brandnetels daadwerkelijk ergens voor kunt gebruiken of dat je ze kunt opeten. En toch zijn er op gezondheidsvlak tal van voordelen. Geef het een kans en lees dit artikel.

Vitale functies

Brandnetels eten kan een positieve invloed hebben op het lichaam, meer bepaald omdat de plant verscheidene orgaanaandoeningen tegengaat en verzorgt.

Bescherming voor je lichaam

Brandnetels zijn goed voor alles! Ze zijn een echte antioxidant die zowel tegen allergieën als tegen kankertumoren kan worden gebruikt. Bovendien zijn ze geschikt om een hoge bloeddruk tegen te gaan, de bloedsomloop te verbeteren en bloedarmoede, bloedingen en hemofilie te behandelen. Dat klopt, brandnetels zijn erg veelzijdig, maar de allergrootste troef moet wel de behandeling van verterings- en urinewegaandoeningen zijn.

Urinewegproblemen? Eén oplossing: brandnetels

Afkooksels en infusies op basis van brandnetels zijn erg geschikt om aandoeningen aan het urinestelsel te verzorgen. De nieren, de blaas en de prostaat: deze drie gebieden worden tegelijkertijd aangepakt. De nieren worden ontdaan van giftige stoffen en gereinigd. Maar er is meer: brandnetels zijn een goede bondgenoot in de strijd tegen nierfalen. Ook urineweginfecties en plasproblemen, al dan niet veroorzaakt door de prostaat, zijn ermee te verhelpen.

Spijsverteringsorganen

Brandnetels zijn ook erg heilzaam als het op de maag, de darmen en de lever aankomt. Vooral de regeling van maagzuur is een voordeel, maar ook een branderige maag en maagzweren zijn gebaat bij brandnetels. Met brandnetels reinig je het verteringsstelsel grondig en voorkom je bepaalde aandoeningen zoals een prikkelbare darm of de ziekte van Chron, maar ook de meeste lever- en galblaasaandoeningen. Het is wel duidelijk dat een regelmatige portie brandnetels op heel wat fronten helpt om in goede gezondheid te blijven. Maar hoe zit met het brandnetels voor uitwendig gebruik?

Uitwendig gebruik

Dat brandnetels erg veel voordelen hebben voor ons lichaam, is nu geen geheim meer, maar dat neemt niet weg dat het uitwendig gebruik van deze plant ook volmondig aan te raden is!

Stralende huid

Brandnetels die zijn verwerkt tot een crème kunnen bepaalde huidaandoeningen genezen. Dat kan best gek klinken, maar een prikkende plant als brandnetel kan netelroos verzachten. En niet alleen dat! Deze crème is ook bruikbaar bij de behandeling van eczeem, psoriasis en acné. Dankzij de helende werking is dit geschikt voor iedere huid. In combinatie met aloë vera (voor een droge huid) of groene klei (voor een vette huid) is deze brandnetelcrème extra heilzaam.

Weelderige haardos

Ook in de vorm van shampoo bieden brandnetels voordelen. Je haren zien er stralend en gezond uit en problemen als haaruitval en kaalheid worden beteugeld. Brandnetelshampoo is beschikbaar bij de parafarmacie en de herborist. Maak je je shampoo liever zelf? Kook dan brandnetels in water en meng deze bereiding onder een natuurlijke shampoo naar keuze.

Goede mondhygiëne

De versterkende kracht van brandnetels geldt ook voor tanden. Er zitten enorm veel mineralen in dit plantje, wat je tanden ten goede komt. De zuurwerende eigenschappen vermijden gaatjes en beschermen het tandglazuur op lange termijn. Brandnetels worden ook aangeraden in geval van een tandvleesontsteking of een abces. Maar hoe poets je dan je tanden met brandnetels? Kook de bladeren in water – geen al te grote hoeveelheid water, zo kunnen de voedingsstoffen niet ontsnappen – en leg ze op je tandenborstel. Doe er wat gewone tandpasta bij voor de smaak en het poetsgemak!