Bah, cellulitis. Een (te) goed gekend probleem onder vrouwen. Een kijkje op het internet levert al gauw niet minder dan zo’n honderd wondermiddeltjes op die dit onappetijtelijke huidprobleem (en complex) willen wegwerken. Elk jaar geven duizenden vrouwen astronomische bedragen uit om voorgoed komaf te maken met dat kwaaltje. Crèmes, een serum, allerhande middeltjes en zelfs chirurgie: kosten noch moeite worden gespaard. Meestal is die investering voor niets geweest en blijft die sinaasappelhuid gewoon bestaan. Ook wij reiken je een oplossing aan: droog borstelen. Maar deze keer, dat beloven we je, is resultaat gegarandeerd!

Wablieft, droog borstelen?

Als je het zo leest, lijkt dit een redelijk agressieve oplossing. Niets is minder waar! Het is erg eenvoudig: als je droog borstelt (waarbij je eigenlijk je lymfeklieren stimuleert), borstel je de huid zoals gezegd: op een droge manier. Dat lijkt nu misschien wat vreemd, maar het is een erg doeltreffende oplossing.

Hoe dan precies?

We kunnen stellen dat zo’n 30% van de gifstoffen ons lichaam verlaten via de huidporiën. Alleen al dat feit is een reden om onze huid te verzorgen. Door droog te borstelen scrub je de huid en neem je de dode huidcellen weg. Je stimuleert het lymfestelsel waardoor je de afvalstoffen verwijdert. De bloedcirculatie gaat beter dankzij een betere doorstroming in de bloedvaten. De combinatie van die huidscrub, het gestimuleerde lymfesysteem en de goede bloedcirculatie verhindert dat vetten zich in het dikke weefsel opstapelen en verhindert dus ook cellulitis.

De juiste borstel

Over het algemeen raden we je aan om geen synthetische borstel te gebruiken. Die is veel te agressief voor je huid. Je hebt een borstel met natuurlijke vezels nodig. Sisalvezels zouden perfect zijn, maar zijde of everzwijnhaar kunnen ook.

Zo doe je het

Begin met je enkels te borstelen en ga dan steeds hoger. Zo laat je het bloed terug naar boven stromen, tot in het hart. Leg de nadruk op de gebieden met cellulitis. Het moet een intensieve massage worden. Ga dus niet al te zacht (en dus nutteloos) te werk. Idealiter ziet je huid roze na de massage. Maak cirkelvormige bewegingen tijdens het borstelen. Doe dat vóór het douchen, niet erna. De huid is dan gehydrateerd en zacht, in plaats van droog. Daarna neem je dus wel een douche, afsluiten doe je met een koude waterstraal. Breng dan je normale crème of lichaamsolie aan. Kokosolie is overigens erg doeltreffend tegen cellulitis. Doe dit twee keer per dag voor het beste resultaat, maar wees dan ook consequent.

Er is meer!

Als je je lichaam regelmatig droog borstelt, geniet je van tal van voordelen. Droog borstelen is namelijk ook goed tegen acne. En omdat droog borstelen de bloedcirculatie en het lymfestelsel stimuleert, kun je naast acne ook nog andere huidaandoeningen verzorgen, zoals psoriasis. Droog borstelen is nog niet zo’n bekende methode, maar zou desalniettemin stressproblemen kunnen weghelpen door stoffen los te maken die ons stressniveau in balans brengen. Het helpt ook om gespannen spieren te ontspannen. Daarnaast zou er een verband bestaan tussen droog borstelen enerzijds en een goede spijsvertering of een opgeblazen gevoel anderzijds. Door de lymfeklieren te masseren, verwijder je de gifstoffen en het teveel aan water. Borstel je buik in tegenwijzerzin voor goed functionerende darmen.

Waarschuwingen

Droog borstelen doe je beter niet op wonden, acute ontstekingen of ongeschoren huid. Bepaalde gevoelige gebieden van je lichaam, zoals je gelaat, neem je ook best níet onder handen. Als je je buik borstelt, doe dat dan niet net na het eten. Dat kan het tegenovergestelde effect hebben. Wacht dus zeker een halfuurtje!