Black Friday is een van de populairste shoppingevenementen van het jaar. Voor winkeliers is het een kans om de onverkochte voorraad op te ruimen. Voor klanten is het de beste tijd om een goede deal te scoren en geld te besparen op hun eindejaarsinkopen. En voor oplichters en hackers is het een unieke kans om nieuwe slachtoffers in de val te lokken ... Hier zijn onze tips over hoe je de meest voorkomende oplichtingspraktijken kunt herkennen, zodat je met een gerust hart van Black Friday kunt genieten. 

6 valkuilen die je tijdens Black Friday moet vermijden 

Hier sommen we de 6 meest voorkomende valkuilen op tijdens de week van Black Friday week, en onze tips over hoe je voorkomt dat je geld verliest door “goede deals” te scoren die uiteindelijk toch niet zo goed blijken te zijn.

Valse goede deals 

Een techniek die vaak door handelaren gebruikt wordt om klanten te misleiden is de basisprijs van een promotieartikel te wijzigen. Hierdoor lijkt de prijsverlaging groter dan zij in werkelijkheid is. Sommigen gaan zelfs zo ver dat ze een ‘verlaagde prijs’ vermelden die identiek is aan de gebruikelijke prijs, en de doorgestreepte prijs verdubbelen om de illusie te wekken dat het artikel 50% korting heeft. Dit soort van valse koopjes komt veel vaker voor dan je zou denken! 

Hoe kun je dit voorkomen? Gebruik een prijstracker om de verminderde prijs te vergelijken met de werkelijke prijs gedurende de rest van het jaar. Er zijn veel gratis online prijstrackers beschikbaar die werken met alle grote e-commerceplatforms zoals Amazon en eBay. Wanneer je in fysieke winkels shopt, noteer dan een paar weken voor Black Friday de prijs van artikelen waarin je geïnteresseerd bent, zodat je de promoties objectief kunt beoordelen. 

Bijkomende kosten boven op de aankoopprijs

Sommige producten worden tegen zeer democratische prijzen verkocht om kopers aan te trekken, maar de uiteindelijke rekening is soms niet wat je in gedachten had: als je de voorbereidingskosten, de vervoerskosten en alle andere bijkomende kosten erbij optelt, is de goede deal uiteindelijk toch niet zo goed! Dit gebeurt vooral bij online winkels, die kosten aanrekenen voor levering en andere verzendingskosten. 

Hoe kun je dit voorkomen? Lees de voorwaarden zorgvuldig (vooral de kleine lettertjes) voordat je een aankoop doet. Wanneer je wordt gevraagd te betalen, controleer dan of het bedrag overeenstemt met je verwachtingen en lees de details van eventuele kosten die je worden aangerekend. Zolang je je bankgegevens nog niet ingevoerd hebt en de transactie niet goedgekeurd hebt, kun je er altijd nog tussenuit! 

Hackers

Tijdens Black Friday vinden de meeste transacties online plaats. Hackers maken van deze gelegenheid gebruik om consumenten op te lichten die denken dat ze een goede deal krijgen. Valse e-mails waarin je gevraagd wordt vertrouwelijke informatie te verstrekken, zoals wachtwoorden of bankgegevens, valse websites die bekende websites kopiëren om gebruikers te misleiden ... De misleidingen zijn legio en het is belangrijk om in alle omstandigheden waakzaam te blijven. 

Hoe kun je dit voorkomen? Controleer terwijl je shopt op een e-commercesite of er links van de zoekbalk een klein hangslotje te zien is. Als dat niet het geval is, of als iets anders er niet goed uitziet, ben je misschien op een frauduleuze of onveilige site. Sluit de pagina om te vermijden dat je geld naar oplichters gaat. Klik ook niet op een link in een e-mail. Ga rechtstreeks naar de officiële website vanuit je browser om de valstrikken van hackers te vermijden. 

Kredieten die te verleidelijk zijn  

Als een artikel dat je wilt kopen niet binnen je budget past, trap dan niet in de val om schulden te maken. Handelaren bieden soms betalingen over meerdere maanden aan, of werken samen met banken om je een lening aan te bieden met een aantrekkelijke rente. Kopen op krediet is echter niet aan te bevelen, omdat de rentekosten je aankoop veel duurder maken dan wanneer je deze in één keer afbetaalt. 

Hoe kun je dit voorkomen? Als het geen essentiële aankoop is voor je dagelijks leven, probeer dan een goedkoper model te vinden of wacht tot volgend jaar. Zo hou je je financiën onder controle en vermijd je dat je uiteindelijk meer betaalt door de rente. 

Aankopen in het buitenland

De e-commerce heeft de internationale verkoop gedemocratiseerd, en het is nu heel gemakkelijk om met een paar muisklikken goederen in het buitenland te kopen. Veel mensen vergeten echter dat het importeren van een pakket verre van gratis is: je moet aanzienlijke transportkosten betalen en soms ook invoerrechten. Een koopje dat uiteindelijk toch niet zo goedkoop is! 

Hoe kun je dit voorkomen? Geef de voorkeur aan Belgische of Europese e-commerceplatforms voor je online aankopen. Als het product dat je wilt kopen alleen buiten Europa verkrijgbaar is, informeer dan naar de belastingen en heffingen die je bij invoer moet betalen voordat je je bestelling plaatst. 

Namaakartikelen 

Namaak komt veel vaker voor dan je denkt, en wanneer alle merken in promotie zijn, zoals tijdens Black Friday, kan het moeilijk zijn om ze te herkennen. Pas op voor promoties die te mooi zijn om waar te zijn (zoals 90% korting op een Hermes-tas of Louboutin-schoenen), want die zijn waarschijnlijk namaak. 

Hoe kun je dit voorkomen? Koop uw merkkleding en accessoires in officiële webwinkels. Als je via een intermediair platform gaat, lees dan de online reviews en koop alleen op betrouwbare sites. 

Hoe scoor je goede deals met Black Friday? 

Gelukkig zijn niet alle promoties op Black Friday oplichterij: veel bekende merken en winkels bieden lage prijzen voor een ruim assortiment aan producten. Het is een geweldige kans om koopjes te doen en geld te besparen op je eindejaarsinkopen! Hier zijn enkele tips over hoe je er alles uit haalt dat erin zit: 

- Maak van tevoren een shoppinglijstje: maak je lijstje voordat de promoties beginnen, zodat je je op het moment zelf niet laat meeslepen door de prijsverlagingen en uiteindelijk artikelen koopt die je niet nodig hebt.

- Winkel op gerenommeerde websites: koop alleen bij gerenommeerde webshops om oplichting door hackers te vermijden en te voorkomen dat je namaakartikelen kopt. 

- Aarzel niet te lang wanneer je een interessante promotie spot: wanneer de eerste promoties verschijnen, is het altijd verleidelijk om te wachten tot de prijzen verder dalen. Maar als je te lang wacht, is de maat of het model dat je wilt kopen misschien niet meer verkrijgbaar. Het is dus beter om niet te lang te treuzelen als je een koopje ziet. 

- Houd vanaf begin november een oogje in het zeil voor promoties: zoek gericht naar promoties op de producten die je wilt. Sommige handelaars bieden kortingen aan vanaf begin november! Om op de hoogte te blijven van alle actuele aanbiedingen en de beste kortingscodes te krijgen, bezoek onze speciale Black Friday 2021, die voortdurend bijgewerkt wordt.