De idee houdt enkele dromers al verschillende decennia bezig. Naar mars reizen bleef echter ver van mogelijk voor de aardbewoners. Ruimteagentschappen zoals SpaceX, hebben beslist deze droom waar te maken.

De rode planeet binnen handbereik

Naarmate mogelijkheden voorhanden komen, kan het vertrek van aardbewoners naar de rode planeet al vanaf 2030 worden gepland, maar je kunt bij de Mars Foundation al vanaf 2018 reserveren voor een heen en terug ticket in 501 dagen naar de planeet Mars, of je kunt opteren voor Mars One, die van plan zijn de planeet vanaf 2024 te koloniseren. Ambitieuze projecten die even fascinerend als schrikwekkend zijn. Is Mars onze volgende trendy vakantiebestemming?

Een uitgestippeld toeristisch programma

Stel je voor dat op een dag de aardbewoners ter plaatse zijn aangekomen. Wat kan je bezoeken op mars? Je vindt het antwoord in de publiciteit van SpaceX!
  • Het ondergaan van Phobos en Deimos: dit zijn de twee manen van mars, een uitzonderlijke manen-ondergang.
  • De Olympusberg: een berg drie keer zo hoog als de Everest!
  • De Marineris-vallei: een uitzonderlijke wandelruimte met overdonderende landschappen om te bewonderen.
Deze publiciteitscampagne met posters in de stijl van de jaren vijftig zal zeker niet alle aardbewoners bekoren want velen beschouwen de reis nog altijd als onmogelijk, maar het zet zeker aan om te dromen.

De gevaren van de reis naar Mars

Er werden talrijke studies uitgevoerd om te bekijken of leven op mars mogelijk is. De resultaten zijn niet altijd laaiend enthousiast, want leven op mars houdt behoorlijk wat beperkingen in.

Psychologische moeilijkheden

Psychologisch gezien kan het erg lastig zijn om een reis te maken met 3 of 4 in een stalen doos gedurende 6 opeenvolgende maanden zonder de kans om ook maar een keertje buiten te kunnen komen. Vergeet nooit dat naar mars gaan een hachelijke onderneming is.

Opgelet voor de gewichtloosheid

Ook de gewichtloosheid kan erg nefaste invloeden hebben op het menselijk lichaam: het verzwakt het ademhalingssysteem en de immuniteit, de beenderen worden veel brozer en spieren kunnen afsterven, en dan hebben we het nog niet over ruimteziekte en braakneigingen…. …

Extreme temperaturen

Vergeet ook niet rekening te houden met de gemiddelde temperatuur op de planeet, ongeveer -65°C, omdat ze verder van de zon ligt, dus goed aankleden. Een studie van het MIT toonde aan, en concludeerde, dat de eerste bezoekers na 68 dagen zouden sterven als ze zouden beslissen zich daar te vestigen. Niet erg geruststellend….

Massa’s kandidaten

Mars One lanceerde een oproep over de hele wereld om mensen te vinden die eventueel deel wilden uitmaken van de eerste ploegen reizigers voor een reis zonder terugkeer naar mars. Uit meer dan 140 landen antwoordden meer dan 200 000 kandidaten positief. Een kwart van de kandidaten kwam uit de Verenigde Staten. Frankrijk vertegenwoordigde 1% van de kandidaten. Een heel ernstige rage, vooral omdat Mars One toegeeft dat de capsules om de passagiers te transporteren en hoe dit juist in zijn werk zal gaan, nog niet bestudeerd is.