Liguria is een kuststreek gesitueerd in het noorden van Italië. Grenzend aan Frankrijk is het een verlengde van de Côte d’Azur. Het is een regio rijk aan geschiedenis, met tal van prachtige, gekleurde landschappen tussen zee en bergen. We stellen je een reisweg voor om deze mediterrane kust te ontdekken die meer dan één iemand heeft doen wegdromen!

Tien etappes van een betoverende reis!

Bezoek aan de stad Ventimiglia 

De eerste stad aan de kust is Ventimiglia. Het is geen echt toeristische stad, maar je vindt er wel de botanische tuinen van Hanbury die een juweeltje zijn aan de kroon van Liguria. De ‘Giardini Botanici Hanbury’ werden in 1867 gecreëerd door een Engelse familie en je vindt hier meer dan 5800 soorten planten van over de hele wereld, met inbegrip van medicinale planten en fruitbomen.

Een korte pauze in Bordighera

Heel dicht bij Ventimiglia vind je het kleine dorpje Bordighera met de typische architectuur van Liguria. Het is een leuke stop om even op adem te komen. Durvers kunnen hier een plonsje wagen.

San Remo, topplaats van het dolce vita

San Remo is een heel bekende stad, meer bepaald omwille van haar jaarlijks muziekfestival. De stad is erg in trek bij Engelse en Russische miljardairs. Je vindt er een casino en een historisch centrum -– La Pigna – en ook een magnifieke promenade aan de rand van de zee, de ‘Corso Imperatrice’ waar de liefhebbers van het dolce vita aan hun trekken zullen komen.

Bussana Vecchia of de Internationale stad van de Artiesten

Bussana Vecchia is een plaatsje dichtbij San Remo. Het werd een spookstad na een aardbeving in 1887 en werd in 1960 herboren dankzij de Internationale Artiestengemeenschap. Ze maakten er een stadje van met een heel aparte manier van leven, geregeerd door de artistieke ideeën van elkeen. Sindsdien wordt het de Internationale Stad van de Artiesten genoemd. De moeite waard om er eens een kijkje te nemen.

Cervo: terug naar de middeleeuwen

Cervo, of Cervo Liguria, is een dorpje aan de rand van de stad Imperia. Het is een middeleeuws plekje dat al haar middeleeuwse kenmerken heeft behouden. Het kijkt uit over een klein strand waar het goed vertoeven is. Het dorp organiseert ook elk jaar het Internationaal Festival van Kamermuziek.

Op naar Genua!

Genua is de hoofdstad van Ligurgia. Het is de geboortestad van Christophel Columbus en biedt tal van historische sites, talrijke paleizen, kerken, met fresco’s versierde fraaie gebouwen die er een van de mooiste juwelen van Italië van maken. In de caruggi, de smalle steegjes, is het koel tijdens de zomer en zo kunnen hier zowel de plaatselijke bevolking als de toeristen rustig wandelen, zelfs bij extreme hitte. Genua is ook bekend omdat je hier een van de grootste aquariums van Europa vindt, met een architectuur getekend door Renzo Piano.

Een ommetje via Portofino

De reis gaat verder richting Golfo del Tigullio. De Golfo wat? De Golfo del Tigullio. Het is hier dat je de beroemde stad Portofino vindt, bekend over de hele wereld. Het is een klein stukje paradijs waar het niet zelden een beroemdheid tegen het lijf loopt die hier vanuit de vier uithoeken van de wereld komen. Je vindt hier een redelijk grote plezierhaven en het uitzicht vanaf het Castello Brown over de hele baai zal je de adem benemen. Hier vind je de steden Santa Margherita Ligure en Rapallo, beroemde badsteden en topbestemmingen voor het toerisme in Liguria.

De paradijselijke Cinque Terre

Naar Liguria gaan en de Cinque Terre niet zien is als naar Parijs trekken zonder de Eiffeltoren te bezoeken. De Cinque Terre zijn vijf dorpjes– Monterosso al mare, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore – die geklasseerd zijn als UNESCO Werelderfgoed. Het is een geheel van huizen in felle kleuren die over paradijselijke kreken uitkijken. Het enige nadeel is dat ze moeilijk bereikbaar zijn. Ondanks de wegen en de spoorweg die werden aangelegd moet je veel geduld hebben om in dit kleine paradijs op aarde te arriveren.

De Pointe: Portovenere

Die vind je in het zuiden, in het midden van het nationale park van de Cinque Terre. Portovenere is een klein pittoresk stadje op de punt die de Golf van Genua scheidt van de Golf van de Poëten, La Spezia. Het werd in de 10e eeuw gebouwd en biedt tal van oude vestingen en historische monumenten die meer dan een omweg waard zijn. Voor de meest nieuwsgierigen onder jullie, vermelden we nog het eiland Palmaria dat je voor Portovenere vindt, en ook de moeite van een bezoek waard is.

Far niente in Lerici

Tot slot, voor wie graag ligt te zonnen en als super streling voor je ogen, is de stad Lerici de laatste stopplaats. En droomoord tussen groene bergen en de azuurblauwe zee voor een dagje uit in alle rust.