Een student die elk weekend heen en weer moet? Iemand die naar zijn familie trekt aan de andere kant van België? Carpoolen (zoals bijvoorbeeld met Blablacar) is iets geworden waar je niet meer omheen kunt in onze hedendaagse maatschappij, waar de geest van delen en besparen alsmaar belangrijker wordt. Het traject zo economisch mogelijk afleggen, mensen ontmoeten en nieuwe dingen ontdekken… Carpoolen heeft vele voordelen! 

1. Het is goedkoper (en hierdoor kan je besparen)

Als je de prijs van de trein (NMBS), bussen (Flixbus, OUIBUS…) of zelfs taxi’s bekijkt, dan weet je het wel! Gebaseerd op een verdeling van de benzinekosten en de tol ligt de prijs van carpoolen dikwijls ver onder de kost voor andere transportmiddelen. Brussel-Parijs tegen € 15 is duidelijk een prikje! Of je nu de chauffeur bent of de passagier, iedereen wint hierbij, ofwel door een gedeelte van de trajectkosten terug te verdienen, ofwel door dit traject goedkoper te kunnen betalen. 

2. Het betekent tijdwinst (en tijd is geld)

Een bus die traag rijdt, een trein die vertraging heeft… Carpoolen doet je tijd winnen op je verplaatsingen. Het voordeel van een chauffeur is dat hij net zoals een taxi op tijd komt. Gewoonlijk komt hij je bij je thuis ophalen en zet hij je niet ver van je bestemming af. Wat wil je meer? Solidariteit is mooi. Het duurt dikwijls lang om een parkeerplaats te vinden en het is moeilijk en bovendien nog duur ook… dankzij dit systeem kan je de parkeerproblemen vaarwel wuiven! 

3. Het is leuker (en meer funky)

Leg je dezelfde verplaatsing regelmatig af? Ga je voor het wekend naar je schat? De uren alleen achter het stuur duren lang… Met carpoolen kan je mensen ontmoeten en anekdotes uitwisselen, een uniek moment delen met andere reizigers. Dit geldt des te meer omdat de meeste carpoolers mensen met een open geest zijn die willen delen. Van de jonge student tot de moeder aan de haard, de gepensioneerde: soms val je op een vriend van een vriend, of een oude klaskameraad. Ja hoor…. de wereld is klein! 

4. Het is praktischer (en gemakkelijker)

Er zijn werken op je metrolijn? Het openbaar vervoer staakt? Je woont ver van je bushalte? Of je hebt gewoon geen auto? Soms is het moeilijk om je verplaatsingen te organiseren. Carpoolen stelt een eenvoudige en doeltreffende oplossing voor om je gemakkelijker te verplaatsen of om iemand dag of nacht van dienst te kunnen zijn. Een raad aan de behulpzame zielen: het is nog leuker goed te doen door een passagier de oplossing te bieden om naar zijn werk of naar een afspraak te gaan. 

5. Het is veiliger (en dat biedt zekerheid)

Of het nu de reservering betreft (de betaling beveiligd), ontmoetingen (de profielen worden gecontroleerd) of de rit zelf, carpoolen biedt een feilloze zekerheid. Het is gewoon niet mogelijk om achter het stuur in slaap te vallen met drie mensen bij je die mee op de weg letten! Studies hebben bewezen dat als je in gezelschap rijdt, de kansen op een ongeval verminderen. Het is inderdaad zo dat als je mensen meeneemt, je voorzichtiger bent. 

6. Het is beter voor het milieu (en dus ook beter voor de planeet)

Het gaat niet goed met de planeet … Elke chauffeur stoot per jaar gemiddeld 2 tot 3 ton CO2 uit voor zijn verplaatsingen, en 93% van hen zit alleen achter het stuur. De conclusie die je kunt trekken uit deze cijfers is eenvoudig: waarom niet kiezen voor carpooling? Er zijn zo minder auto’s op de weg, dus minder files (een droom!) en natuurlijk minder CO2. Carpoolen is dus meer dan een solidair gebaar, het is ook goed voor het milieu. Carpoolen beperkt zich trouwens niet alleen tot België, het is mogelijk om doorheen heel Europa te rijden. Als je nog sceptisch bent, praat dan even met de mensen om je heen… zij die al overtuigd zijn, zullen jou overtuigen dat carpoolen de ideale manier is om het nuttige aan het aangename te koppelen.