Ben jij sinds altijd al bij dezelfde gsm-operator, internetprovider of elektriciteitsleverancier? Misschien is het tijd om over te stappen! Kom meer te weten over alle beschikbare promoties en hoe je van provider kunt veranderen om de beste prijs op de markt te krijgen.

Waarom van operator veranderen? 

Wist je dat je honderden euro's per jaar kunt besparen, gewoon door je internetrouter, telefoonabonnement of elektriciteitscontract te veranderen? Aanbieders voeren een hevige, continue concurrentiestrijd en bieden klanten die van een concurrent naar hen overstappen, héél erg interessante promoties aan. Door elk jaar van operator te veranderen, profiteer je van deze promoties ... jaar na jaar! Het zou jammer zijn deze geweldige kans om geld te besparen niet aan te grijpen. 

Verander van internetprovider 

Je kunt tot € 150 per jaar besparen door van internetaanbieder te veranderen. Het enige wat even wat tijd vergt, is het terugsturen van de router en alles wat erbij hoort naar je huidige provider, en een afspraak maken met een technicus van je nieuwe provider voor de installatie van je nieuwe router. 

Hoeveel kun je besparen door van provider te veranderen? 

Zie hier de lijst van beschikbare promoties wanneer je van internetprovider verandert: 

- Proximus: gedurende 1 jaar € 10 korting op je facturen (wat neerkomt op € 120 per jaar!) 

- Voo: 50% korting op alle packs gedurende 3 maanden 

- Telenet: 6 maanden lang € 25 korting op je internetabonnement (ofwel € 150 op een jaar tijd) 

- Zuny: gedurende 6 maanden € 10 korting op je internetabonnement (ofwel € 60 per jaar) 

Check regelmatig de aanbiedingen van de verschillende providers om de beste prijs op de markt te krijgen. 

Hoe verander ik van internetprovider?  

Laat je huidige provider weten dat je je abonnement opzegt en vraag hoe je je router kunt retourneren. Vergeet dit ook niet te doen, welk elk niet-geretourneerd onderdeel zul je moeten betalen. Je nieuwe provider komt vervolgens langs om de nieuwe router te installeren. Vraag om vergoeding van de installatiekosten: het merendeel van de aanbieders zal op dit verzoek ingaan, en jij bespaart zo tussen de € 60 en de € 150 extra!

Verander van telefonieprovider 

Door elk jaar van operator te veranderen, kun je elk jaar tot € 100 besparen. Overstappen is eenvoudig en je zult geen moment zonder telefoniediensten zitten, want de looptijden van de twee abonnementen sluiten elkaar naadloos aan. Je kunt ook je huidige nummer behouden zonder extra kosten. 

Hoeveel kan ik besparen door van gsm-aanbieder te veranderen? 

Bekijk hieronder op welke promoties je recht hebt als je van abonnement verandert. 

- Proximus: tot € 16 korting op je abonnement gedurende 6 maanden (ofwel € 96 per jaar) 

- Orange: 20-25% korting op je abonnement gedurende 6 maanden 

Ontdek de kortingscodes van Orange

- Lyca Mobile: tot 50% korting op je abonnement 

- Base: je hele leven lang € 5 korting per maand op je abonnement (ofwel € 60 per jaar) 

- Youfone: 50% korting op je abonnement 

Ontdek alle promoties van de verschillende telecomproviders

Hoe verander ik van telefonieprovider? 

Om van provider te veranderen en je huidige gsm-nummer te behouden, neem je contact op met je nieuwe provider, die je huidige abonnement voor je zal stopzetten en ook de overdracht van je telefoonnummer voor je zal regelen. 

Je kunt ook een aangetekende brief sturen aan je huidige provider waarin je hem informeert dat je je abonnement wilt stopzetten; vergeet niet te specificeren op welke datum je het wil opzeggen en vermeld ook je contractnummer. Doe dit pas nadat je bevestiging hebt gekregen van je nieuwe provider, zodat je op geen enkel moment van het overstapproces zonder telefoon komt te zitten of het risico loopt je nummer kwijt te raken. 

Verander van energieleverancier 

Als je van energieleverancier verandert, betaal je soms een aantal maanden lang geen facturen. Sinds de liberalisering van de energiemarkt in België bieden leveranciers steeds meer promoties waarop je moeilijk nee kunt zeggen. 

Hoeveel kan ik besparen door van aanbieder te veranderen? 

Zie hieronder de beschikbare promoties voor nieuwe klanten bij de grootste energieleveranciers in België. 

- Luminus: 2 maand gratis elektriciteit aan het begin van je contract 

- Engie: 1 jaar lang elke maand tot 15% korting op je elektriciteitsfactuur 

Hoe verander ik van energieleveranciers? 

Om van energiecontract te veranderen, neem je contact op met de nieuwe leverancier van je keuze en zeg je dat het een overdracht betreft. Hij zal contact opnemen met je huidige leverancier om hem te verwittigen en de overdracht te organiseren. Om de opzegging van je lopende contract af te ronden, moet je de meterstanden opnemen, zodat je oude leverancier je een opzeggingsfactuur kan sturen. 

Goed nieuws: van de ene energieleverancier overstappen naar een andere, kost je helemaal niks! 

Profiteer van promoties voor je huis of je tuin

Trap niet in deze valkuilen wanneer je overstapt naar een nieuwe provider 

Heb je een interessante aanbieding gespot en ben je klaar voor de overstap naar een nieuwe leverancier? Verzeker je er eerst van dat de overstap ook effectief de moeite waard is. Hieronder sommen we 7 valkuilen op die je moet vermijden als je van leverancier wijzigt. 

1. Een bindend contract opzeggen 

Als je een contract met een minimale loopduur afgesloten hebt (d.w.z. dat het contract gedurende een bepaalde periode niet opzegbaar is), zul je – ook al stap je over naar een nieuwe leverancier – je huidige contract toch volledig moeten afbetalen. Je betaalt dan twee abonnementen in plaats van een … 

2. Vergeten dat je van een pack profiteert 

Als je een pack aangekocht hebt voor je internetdiensten, mobiele abonnementen en tv, is het niet altijd interessant om van provider te veranderen. Want als je een van de diensten opzegt, zullen de andere geen deel meer uitmaken van een pack en kunnen ze duurder uitvallen. 

3. Te snel willen gaan 

Wees niet al te gehaast om je contract op te zeggen en voer de verschillende stappen uit in de juiste volgorde: neem eerst contact op met je nieuwe aanbieder, geef hem voldoende tijd om je huidige aanbieder te informeren en neem pas dan contact op met je huidige aanbieder om de afsluiting van het contract te voltooien. Als je te vroeg opzegt, loop je het risico een tijdje lang zonder leverancier te zitten, en verlies je voordelen als het behoud van je telefoonnummer of de gratis installatie door de nieuwe provider. 

4. Niet voor een vaste prijs kiezen 

Als je een nieuw energiecontract uitkiest, ga dan voor een vaste prijs. Dan weet je dat je, hoeveel de gas- en elektriciteitsprijzen ook stijgen, geen cent meer zal betalen. 

5. Geen rekening houden met de vervaldatum van de promotie 

Het merendeel van de aanbiedingen van providers, waaronder de hierboven genoemde, zijn slechts een bepaalde tijd geldig (in het algemeen 3-12 maanden). Zodra deze periode verstreken is, betaal je weer de oorspronkelijke prijs van je abonnement. Vergeet niet om hiermee rekening te houden in je berekeningen. 

6. Een packet kiezen dat niet in verhouding is tot je verbruik 

Hoe uitgebreider het forfait (veel mobiele data, een snellere internetverbinding …), hoe duurder het zal zijn. Aangezien ons doel is om geld te besparen, zou het jammer zijn om te betalen voor functies die je niet gebruikt. Laat je niet verleiden door overtuigende reclameadvertenties en kies je nieuwe forfait in functie van je reële behoeftes. 

7. Installatiekosten 

In veel gevallen is de overdracht van één provider naar een andere en alle daarbij horende installaties en diensten (elektriciteitsmeter, behoud van telefoonnummer, installatie van je nieuwe router …), helemaal gratis. Het komt echter toch voor dat je moet betalen voor deze diensten, en die zijn in het algemeen vrij duur (ze kunnen oplopen tot € 150). Controleer of je deze kosten al dan niet zelf moet betalen voordat je een nieuw contract tekent, want dit zou de voordelen van de overdracht volledig opheffen.