Wie op reis gaat, moet accommodatie vinden. Maar voor wie goedkoop op vakantie wil gaan en zich naar believen wil kunnen verplaatsen zonder op elke nieuwe plek weer op zoek te moeten gaan naar accommodatie, hebben we een idee dat het overwegen meer dan waard is: een bedrijfsvoertuig ombouwen. De voordelen zijn talrijk, en natuurlijk vertellen wij je precies hoe je dat doet. Met ‘bedrijfsvoertuig’ bedoelen wij niet bestelbusjes of andere camionettes, maar kleine voertuigen zoals de Renault Kangoo of kleine bestelwagens die vaak professioneel gebruikt worden. 

De voordelen van een omgebouwd bedrijfsvoertuig 

Zelf een bedrijfsvoertuig ombouwen heeft een aantal voordelen, en heel wat minder beperkingen dan een voertuig dat al uitgerust is. 

Het formaat  

Een bedrijfsvoertuig is niet te klein, niet te groot; een superhandig formaat om te reizen. Je zult geen moeite hebben om een parkeerplaats te vinden, want de bedrijfswagen is niet groter dan een auto of minibusje. Je kunt zonder nadenken elke parkeergarage binnenrijden, zonder je zorgen te maken dat je voertuig te hoog is. Maar zoals je zult zien staat het kleine formaat ervan niet in de weg een handige inrichting. 

Een campingcar zonder beperkingen 

Als je op vakantie in je eigen voertuig wilt overnachten, is de camper wellicht de eerste optie waar je aan denkt. Het is waar dat een camper veel voordelen heeft, maar ook een aantal nadelen. Motorhomes hebben bijvoorbeeld sanitaire voorzieningen die regelmatig onderhoud nodig hebben en geleegd moeten worden. Sanitaire voorzieningen in de auto kunnen natuurlijk erg handig zijn, maar je kunt ook gebruik maken van openbare sanitaire voorzieningen, wat je een hoop moeite zal besparen. 

Een pak goedkoper 

Het grootste voordeel van een omgebouwd bedrijfsvoertuig is de prijs. Het is logisch dat een bedrijfsvoertuig minder kost dan een bestelwagen of een camper, vooral als je het tweedehands koopt. Met een beetje vindingrijkheid en het juiste gereedschap kun je het ook goedkoper ombouwen. Kortom, je kunt eenvoudig reizen, zonder al te veel gedoe of beperkingen, en dat alles tegen een zeer betaalbare prijs. Of je nu al een bedrijfsvoertuig gekocht hebt of van plan bent dat te doen, wij leggen uit hoe je van je voertuig een echt thuis maakt. 

Hoe bouw je je bedrijfsvoertuig om? 

Laten we tot de kern van de zaak komen. Hoe installeer je een bed, een kast, een tafel, stoelen, … in je voertuig? Met een goede dosis vindingrijkheid en onze tips! Kijk zelf maar. 

Een bed en opbergruimte in een bedrijfsvoertuig 

Wil je een bed installeren in een bedrijfsvoertuig, dan moet je eerst en vooral de afmetingen van het voertuig kennen. Vervolgens moet je een bedbodem bouwen – met palletten bijvoorbeeld – die erin past. Het is belangrijk dat je je matras niet op de vloer van de auto legt, want de matras moet van onderen kunnen ademen, anders krijg je schimmel op de onderkant van je matras. Als de achterkant van het voertuig niet groot genoeg is om in te liggen, geen paniek! Verhoog de bedbodem tot aan de bovenkant van de voorstoelen en installeer een opklapbare houten plank en verwijderbare schuimstukken. Op deze manier kun je ook bergruimte creëren onder de bedbodem voor je spullen. Is er niet genoeg plaats onder de bedbodem, kun je een laken aan het plafond van het voertuig bevestigen en er lichtere voorwerpen zoals kleren op leggen. 

Tafel en stoelen: waar kun je ze kwijt?

Om tafels en stoelen in een toch al vrij volle bestelwagen te krijgen, hebben we een geweldige techniek voor je: zorg ervoor dat het uiteinde van de bedbodem 40 centimeter van de achterdeuren is verwijderd, zodat er voldoende ruimte is om te zitten. Bevestig dan een houten vouwplank aan elke deur. Natuurlijk raden wij je aan ervoor te zorgen dat hij naar boven kan openklapt in plaats van naar beneden, zodat je erop kunt leunen zonder het risico te lopen dat je tafel dichtklapt en alles valt. Stoelen heb je dan niet nodig, want de achterkant van het voertuig dient als zitplaats.