Wie had ooit durven denken dat de hamburger van de troon zou worden gestoten? Bagels zijn een echte trend en het lijdt geen twijfel dat ze ons bord echt hebben veroverd! Bagelrestaurants zijn sterk in aantal toegenomen, maar eigenlijk is er nog niet zo veel geweten over deze hamburger met een gaatje in… Wij leggen je alles haarfijn uit.

Waar komt de bagel vandaan?

Waar komt dat gekke broodje, bagel genaamd, eigenlijk vandaag?

De oorsprong

De bagel komt recht uit… Polen, maar is niet zo’n recent fenomeen als je denkt! De bagel zou voor het eerst gemaakt zijn in de 17e eeuw, maar – hoe kan het ook anders – de VS zijn verantwoordelijk voor het succes van de bagel en hebben er een echte trend van gemaakt. Het is een klein ringvormig broodje met een gat in het midden. Een beetje een healthy hamburger: over het algemeen wordt een bagel belegd met plattekaas en gerookte zalm en is hij bestrooid met graantjes of maanzaad. Opeten doe je koud of lauw.

Jouw eigen versie

Traditioneel wordt het deeg voor een bagel gemaakt met bloem, eieren en water. Maar het wordt iets moeilijker, dus volg de gids! Voor zes bagels meng je 120 g bloem met anderhalve theelepel zout, een zakje bakkersgist en twee soeplepels suiker. Verwarm daarnaast een half glas water met twee soeplepels boter tot een lauwe temperatuur. Voeg dat bij het eerste mengsel. Tijd om te kneden, tien minuten lang. Daarna laat je alles een dik kwartier rusten. Vorm balletjes met het deeg en maak zorgvuldig een gat in het midden van elk balletje. Om de bagels te bakken, maak je eerst een mengsel van water, een soeplepel suiker en twee theelepels zout. Als dat mengsel kookt, leg je de bagels langs elke kant 3 minuten in dat mengsel. Stop ze dan zo’n twintig minuten in de oven aan 190 °C. Beleg met je favoriete ingrediënten en geniet!

Wat kan erop?

Naast de klassieker gerookte zalm en verse kaas, zijn er gewoon géén regels – en dat is net het fijne eraan. Je kunt je bagel helemaal afstemmen op de voorkeur van jouw gasten en jezelf.

Mexicaanse bagel

Voor een pittig gekruide bagel, stoof je eerst een rode ui en een paprika in olijfolie. Snijd een kipfilet in blokjes en stoof de blokjes aan met kruiden naar keuze (curry, komijn, paprika …). Heb je geen inspiratie op vlak van kruiden, neem dan je toevlucht tot een van de vele lekkere kruidenmixen van DELHAIZE of CARREFOUR. Na het bakken volgt de afwerking: leg alle ingrediënten op je bagel. Je kunt ook eerst beleggen wat verse kaas en er daarna nog wat sneetjes avocado en tomaat op leggen.

Er is een bagel voor iedereen!

Je bagel personaliseren is geweldig! Of je nu van kaas of vlees houdt of vegetariër bent, er is altijd wel een recept dat bij je past. Zo heb je bijvoorbeeld de bagel met brie. Beleg de bagel met brie, voeg sla en noten toe en werk af met mierzoete honing. Rosbieflovers, opgelet! Snijd een rode ui en twee champignons in schijfjes. Stoof ze in de pan. Verder is er niets moeilijks aan: beleg de bagel met een tomatenspread, leg koude schijfjes rosbief erop, doe de groenten erop en eindig met enkele spinazieblaadjes. Voor een 100% veggiebagel, snijd je je lievelingsgroenten, zoals wortel, komkommer en paprika, in julienne. Jij kiest! Dresseer de bagel met wat tofumousse en besprenkel de juliennegroenten met wat notenolie. Heerlijk! Een trucje dat je op alle recepten kunt toepassen: rooster de bagels lichtjes in de broodrooster voor nog meer smulplezier. Bij MEDIAMARKT vind je een groot gamma aan broodroosters. Erop af! Je hebt het wel al begrepen: de bagel is dé trend voor een lekkere hap, die je als brunch, als tussendoortje of op een picknick kunt eten. Nu heb je echt geen excuus meer om er niet aan te beginnen!