Ben je vaak onderweg, of zit je zelden achter een computer? Dan heb je niet zoveel gelegenheid om je boekhouding in een Excel-tabel te doen. Maar niet getreurd, dit kan nu overal zolang je een smartphone hebt en 4G! Daartoe zijn tal van apps ontwikkeld waarmee je verschillende bankrekeningen kunt beheren. Zo heb je al je rekeningen op één plaats. Bovendien bieden sommige apps specifieke functies om het beheer van je rekeningen te verbeteren en zo geld te besparen. 

Bankin’: een overzicht van al je rekeningen 

Bankin’ is een app die beschikbaar is voor alle telefoons en tablets in zowel gratis als betaalde versies. Er zijn talrijke Belgische banken opgenomen in de lijst en elke week worden er nog meer toegevoegd. Je kunt er gemakkelijk al je rekeningen mee bekijken en ook de uitgaven per categorie zien. De toepassing slaagt erin elke betaling (met uitzondering van betalingen in cheques) te categoriseren en in te delen. Zo zie je in één oogopslag wat je budget is voor je huis, auto, vrijetijdsbesteding ... Er wordt een gemiddelde gemaakt en je kunt zien op welke posten je eventueel kunt bezuinigen door je uitgaven in te perken. Een zeer complete app met een overzichtelijke interface. 

Piggie: categoriseer je uitgaven  

Deze app wordt anders gebruikt. Hier is het aan jou om al je uitgaven in te voeren. Je kunt er ook je uitgaven classificeren door er tags aan toe te voegen (voorbeeld: #restaurant, #shoppen ...). Het feit dat je elke uitgave zelf moet invoeren, kan een impact hebben door je bewust te maken van de uitgaven die je doet. Bovendien zie je elke keer dat je de app opent hoeveel je uitgegeven hebt. Het grote nadeel van deze app is dat je zelf erg moet opletten dat je niets vergeten in te voeren bent. Het is gemakkelijk om een aantal kleine uitgaves of een cheque die je uitgeschreven hebt te vergeten, waardoor er aan het einde van de maand toch nog een aanzienlijk verschil kan zijn tussen je bankafschrift en je prognoses. 

Pocket Budget: budgetten toewijzen voor tijdsperiodes

Pocket Budget: je hele budget in je broekzak – en hiermee is alles gezegd, of toch bijna. Met deze app kun je de budgetten en bedragen bepalen voor elke uitgavenpost en de periode waarin je in het bijzonder wilt opletten. Net als met de twee vorige apps, kunnen de uitgaven ook met deze op categorie worden ingedeeld. 

Een barometer geeft aan waar je staat met je budget voor een bepaalde periode, en je kunt ook worden gewaarschuwd als je een kritieke bestedingsdrempel nadert. Deze gebruiksvriendelijke app is, net als Piggie, niet opdringerig, voor degenen die hun bankrekeningen liever via de website van hun bank beheren. 

Conclusie: je rekeningen beheren is vandaag de dag een heel deel gemakkelijker geworden, dankzij een verscheidenheid aan tools die tegenwoordig beschikbaar zijn. Je kunt je budget controleren telkens je een aankoop wilt doen, en het is niet langer nodig alle rekeningen en facturen te bewaren. Mobiele apps hebben een ware revolutie veroorzaakt, vergeet voorbijgestreefde tools en bespaar tijd én geld!