In 2017 waren bepaalde gevoelige onderwerpen echte hot topics, zoals dierenbescherming, respect voor de natuur of het verbod van slachtpartijen voor het commercialiseren van dierenhuiden. Nu steekt een nieuwe tendens de kop op die vele mensen plezier zal doen: vegetarisch leder, een echte revolutie in de bescherming van onze gepelsde vrienden.

Ananas-leder: 100% VEGETARISCH!

Al generaties lang, en voor de meeste mensen nog steeds, betekent leder dierenhuid; en dit is voor velen dé reden om het niet te kopen. Ze hoeven zich echter geen zorgen meer te maken, er is een oplossing!

Materiaal vervaardigd op basis van ENKEL ananas

Inderdaad, dit mirakelproduct voor de verdedigers van dieren wordt volledig gemaakt met ananasbladeren. Dit nieuwe tropische textiel heet Piñatex en wordt dus uitsluitend gefabriceerd op basis van vezels uit ananasbladeren. Verdere pluspunten zijn dat de gebruikte bladeren directe recuperatie zijn, uitsluitend afkomstig van de bladeren en niet van het fruit zelf, en dat er ook geen extra grondontginning of welke andere grondstof dan ook nodig is!

Een innoverende en milieuvriendelijke creatie

Piñatex bereikte pas onlangs Europa, dankzij de Spaanse ontwerpster Carmen Hijosa. Zij werkte aan de verspreiding van Piñatex toen ze in de Filippijnen woonde en zich inspireerde op de traditionele kleding van de Filipijnse mannen. De onderneming van Carmen Hijosa werkt zonder tussenpersonen met de plaatselijke producenten en boeren. Zij recupereert de ananasbladeren die anders bij het afval gaan en laat ze een fabricageproces ondergaan die extra waarde toevoegt. Dit laat toe (bovenop het verminderen van de milieu-impact, veroorzaakt door de textielfabricatie) dat kleine boeren aan het einde van de maand de eindjes aan elkaar kunnen knopen. Bovendien is het mogelijk om met dit nieuwe textiel perfect dierenleder te imiteren, het te modificeren, te behandelen, te kleuren en zelfs te bedrukken. Dit materiaal is waterbestendig, is heel sterk, licht en zacht, … Zoveel positieve kanten brachten Carmen Hijosa en haar Piñatex de Innovatieprijs voor Materialen 2016 op, toegekend door het Royal College of Arts van Londen, en de innovatieprijs 2015, uitgereikt door de dierenbeschermingsorganisatie Peta.

Waarom deze uitvinding echt hoop geeft voor de toekomst

De eerste reactie op dit nieuwe prototype is uiteraard verwondering, maar dat maakt al gauw plaats voor groeiende hoop. We gaan al snel samen dromen van een wereld gebaseerd op dit soort fantastische uitvindingen!

Nieuwe manieren van leven en consumeren

Het is inderdaad zo dat dit product voor een groot gedeelte van de wereldbevolking revolutionair is. Dit is zeker zo voor de vegan beweging die sedert enkele jaren snel groeit en waarvan één van de basisprincipes de strijd tegen het dragen van dierenhuiden is. Met een handtas gemaakt uit ananasvezel moet je je niet schuldig voelen. Je doodt geen enkel dier, je hergebruikt gewoon de bladeren die bestemd waren voor de vuilnisbak, en je ontvouwt een heel nieuwe markt!

Afgeleide producten en nieuwe ervaringen

De creatie van Piñatex bewijst ons eens te meer dat alles mogelijk is. Na de faux-pels gemaakt uit bamboevezels was het alleen nog wachten op vegetarisch leder om onze garderobe te perfectioneren! Het kan best zo zijn dat deze uitvinding de ontwerpers van morgen gaat inspireren! Ananasleder was de innovatie van 2018, wat mogen we in 2019 verwachten? Wat is het volgende mirakelproduct op basis van plantaardig afval? Sommige grote merken storten zich op hun beurt al in het avontuur terwijl andere al verschillende gamma’s aan producten commercialiseren afgeleid van ananasleder. Binnenkort moeten deze producten makkelijk te vinden zijn op de Europese markt en dit in verschillende vormen. We denken hierbij bijvoorbeeld aan schoenen, handtassen, uurwerken of zelf aan accessoires voor computers en GSM’s. Bovenop het innoverende, heeft het project van Carmen Hijosa ons enthousiasme gewekt door het ethische en milieuvriendelijke karakter ervan! Wat ons betreft, kunnen we niet wachten om de Piñatex producten te bestellen op de ZALANDO boetiek!