Algen zijn een soort waterplant. Ze zouden zelfs de allereerste plantensoort op onze planeet zijn! Vandaag bestaan er meer dan 25.000 soorten van die niet alleen populair zijn in de traditionele geneeskunde, maar ook in de keuken en de cosmetica-industrie. In sommige (veelal Aziatische) landen worden ze in grote hoeveelheden verorberd, maar hier in Europa staan we er nog een beetje weigerachtig tegenover. Nochtans is het geen slecht idee om er regelmatig van te eten en gebruik van te maken! Wij vertellen je waarom …

Algen zitten boordevol goeds!

Iedereen zwicht voor de verleiding van algen. Er zijn heel veel mogelijkheden voor recepten die ons het beste uit algen voorschotelen.

Goed voor de gezondheid

Algen zijn op verschillende vlakken heilzaam voor de gezondheid. In de eerste plaats voorkomen ze bloedarmoede, verstevigen ze het immuunsysteem en bezorgen ze je levenskracht. Je kunt ze onderverdelen in drie categorieën: rode algen, bruine algen en groene algen. In de Aziatische keuken zijn die heel geliefd. De laatste tijd zien we ze ook in onze supermarkten liggen en naarmate de zomer eraan komt, verschijnen er ook meer diëten op basis van algen. Hoe komt dat? Het antwoord is eenvoudig. Algen zijn arm aan calorieën maar rijk aan voedingstoffen. Ze bezorgen je eiwitten, vezels, vitamines en mineralen.

Voor wie geen dierlijke voeding eet

Voor vegetariërs en veganisten zijn algen ideaal. Ze zijn een belangrijke bron van plantaardige proteïnes! Hun gehalte aan vitamine B12 (vooral aanwezig in dierlijke voeding) is goed tegen vitaminetekorten. De voedingsstoffen in algen, onder meer de spirulina (koning onder de eiwitten), maken algen erg gewild bij sportievelingen.

Gerechten met algen

Algen woren gebruikt voor sushi, of eerder rond de sushi, maar ook in vele andere Aziatische gerechten als soep, algensalade enz. Wil je je zelf ook aan algen wagen? Dan is het aan te raden om algen in poedervorm te gebruiken. Dat is makkelijker te verwerken in ons voedingspatroon en het maskeert de smaak wat (want die wordt niet door iedereen gewaardeerd). Heb je toch liever zin in verse algen? Dan vind je heel veel recepten online. Je vindt alles met algen: slaatjes, quiches, zelfs pasta met algen. Inspiratie genoeg voor een lekker en gezond gerecht!

Beautyvoordelen

Ook in de cosmetica worden algen gebruikt. En terecht: uit studies naar zeewater en zeelucht blijkt dat ze heel wat esthetische voordelen bieden!

Soorten algen

Elke algensoort stimuleert de celregeneratie. Daardoor blijft de huid jong en kunnen schadelijke stoffen beter ontsnappen. Maar elk van de drie categorieën heeft ook nog eens haar eigen kenmerken:
  • Rode algen hebben hydraterende eigenschappen en zorgen ervoor dat het weefsel essentiële mineralen kan opnemen.
  • Groene algen, de bekendste, hebben voedende eigenschappen. Het magnesium dat ze bevatten zorgt ervoor dat spieren kunnen ontspannen en de huid gehydrateerd blijft.
  • Bruine algen zijn goed om huiduitslag tegen te gaan en werken als een verzachtend middeltje.

Ook voor de huid

Er komen steeds meer producten voor gelaats- en lichaamsverzorging op de markt. De cosmetica- en hygiënerekken in de supermarkt staan er vol van en dan zijn er nog de herboristen en speciaalzaken. Zee-algen zijn al heel lang erg geliefd in de cosmetica, dankzij de minerale zouten, oligo-elementen en aminozuren die de huid doen stralen. Maar dat is niet alles. Algen beschermen de huid in verschillende vormen: als gezichts- of lichaamsmasker, als scrub met zeezout, als douchezeep of -gel en als bodylotion.

Haarverzorging

Ook om je haar te verzorgen zit je goed met algen! De spirulina in algen zijn goed voor de aanmaak van keratine en houden je haar in topconditie. Het wordt zachter, sterker en zal niet snel uitvallen … Verwerk de algen in je haarmasker voor een indrukwekkende haardos!