Broeikasgasemissies, de opwarming van de aarde en ontbossing zijn termen die we steeds vaker horen en die ons attent maken op de huidige toestand van onze planeet. Wij voelen ons snel radeloos bij al deze dreigingen, maar door een paar eenvoudige gewoontes aan te nemen, kun je de situatie al wat verbeteren. Recycleren is er daar één van. Ben jij al begonnen?

Waarom recycleren? 

Sommigen doen het al elke dag, maar de voordelen van recycling zijn nog steeds niet goed bekend. Of het nu voor de natuur is of zelfs voor je eigen portemonnee, je afval sorteren en recycleren is goed!

Denk aan Moeder Natuur 

De natuur is niet staat om bepaalde soorten afval af te breken. Afval dat niet op de correcte manier gesorteerd en gerecycleerd wordt, draagt bij aan de vervuiling. Door afval te recycleren worden in de eerste plaats grondstoffen en energie bespaard, én bescherm je de natuur. Recyclage draagt bij aan de vermindering van broeikasgassen en dus de opwarming van de aarde. 

Recycleren valt ook voordelig uit voor jezelf 

Aangezien het meeste afval jaren nodig heeft om af te breken en te verdwijnen, is het je gezondheid die in gevaar komt als je niet recycleert. Sommige afvalstoffen bevatten giftige stoffen en zijn dus schadelijk voor je. Bovendien kun je geld besparen door met compost je eigen natuurlijke, hoogwaardige meststof te maken. 

Hoe recycleren? Enkele eenvoudige regels 

Wanneer je afval gemengd is, kan helaas niets teruggewonnen of gerecycleerd worden. Wil je het milieu beschermen, begin dan met sorteren en composteren. 

Sorteren is de belangrijkste stap 

Je afval sorteren is gewoon een kwestie van al wat je weggooit sorteren per categorie. Door te sorteren kan het afval gerecycleerd worden, en zonder sorteren is er geen recyclage! Dus dit is de belangrijkste stap. Daarvoor heb je een sorteerbak nodig, die je kunt kopen in winkels als Hema, waar je een ruim assortiment vindt, of bij Amazon. 

De sorteerbak moet vervolgens ingedeeld worden in glas, huishoudelijk afval en plastic flessen en drinkpakken (let op: yoghurtpotten zijn niet recycleerbaar en worden beschouwd als huishoudelijk afval), karton en papier. Als je niet zeker bent over een van je producten, kijk dan op het etiket en zoek het recyclingsymbool. Voor batterijen of printercartridges hebben de meeste supermarkten zoals Carrefour speciale containers. Als een geneesmiddel over datum is, kun je het gewoon terugbrengen naar de apotheek. 

Doe het goed: vergeet niet de verpakkingen te legen voordat je ze weggooit: denk aan glazen potten met tomatensaus of blikjes frisdrank. Je hoeft ze echter niet te wassen, aangezien dit een verspilling van water zou zijn. 

Nog een stapje verder gaan? Composteer! 

Organisch afval (maaisel, schillen, restjes pasta of rijst, brood, koffie enz.) kan worden gecomposteerd. Het is echt eenvoudig, je hebt alleen een compostvat nodig en je dient de volgende regels in acht te nemen: in de eerste plaats moet je je afval indelen in droge en natte materialen om de stikstof-, koolstof- en andere bijdragen in evenwicht te houden; vergeet niet je afvalvat te beluchten en het water te geven. De compost moet vochtig zijn. 

Tot slot: geef de voorkeur aan producten met zo weinig verpakking, dan heb je al veel gedaan!