Als je het over vakantie hebt, dan denken de meesten meteen aan zon en zee. Toch profiteren de jongste jaren alsmaar meer mensen van hun vrije weken om ook de bergen in een ander daglicht te verkennen. Bergen worden meestal vereenzelvigd met de winterperiode, maar ook tijdens de zomer heeft deze omgeving heel wat prachtigs te bieden aan vakantiegangers.

Waarom kiezen voor een vakantie in de bergen?

1/ Skiën het hele jaar door

Om te beginnen kun je het hele jaar door skiën in de bergen. Bepaalde stations beschikken inderdaad over zomerpistes, wat de skiliefhebbers van hun vakantie laat profiteren om zich te perfectioneren of eenvoudig om deze sport te ontdekken.

2/ Genieten van zuivere lucht

Vakantie in de bergen is trouwens een uitstekend idee als je van zuivere en niet-vervuilde lucht wilt genieten, maar ook als je wilt uitrusten op een kalme plek waar je alleen kunt zijn met de natuur. Tijdens de zomerperiode laten de vakantiegangers de bergen dikwijls links liggen, met als gevolg dat je er niet de hele tijd omringd bent door honderden mensen zoals dat meestal wel het geval is als je kiest voor een strandvakantie.

3/ Goedkoper reizen

Bovendien zal de zomerperiode ook goed zijn voor je portemonnee, want de prijzen voor het logies liggen er dan erg laag. Hierdoor kun je jezelf een plezier gunnen en je hele familie met je meenemen en kiezen voor een chalet om de charmes van de bergen en deze typische huizen te ontdekken.

4/ Meer dan skiën alleen! 

De activiteiten die je kunt uitoefenen zijn legio als je opteert voor een vakantie in de bergen, en vele daarvan kan je zowel op land als in het water beoefenen. De bergen zijn inderdaad de ideale plaats om te leren om bergrivieren af te dalen in een kajak of om te gaan raften. Maar het zijn vooral de wandelingen die de meeste vakantiegangers verleiden.

Verbluffende landschappen

5/ Een buitengewone fauna en flora

Uiteraard verschilt de natuur die je in de bergen zult vinden helemaal van wat je thuis gewend bent. Met verschillende bergspitsen die vele duizenden meters hoog reiken, ben je verzekerd van onvergetelijke wandelingen die je een adembenemend uitzicht bieden op de omliggende natuur. Afhankelijk van de regio en het land dat je als bestemming hebt gekozen, ontdek je een nooit eerder geziene dieren- en plantenwereld waardoor je volledig zult ontspannen.

6/ Open de geest van je kinderen

De bergen zijn trouwens de gedroomde plaats om kinderen te initiëren in natuurbescherming en in verschillende sporten, wat ze elke dag nieuw plezier verzekert.

7/ Proef de plaatselijke gastronomie

De plaatselijke gastronomie is nog een goede reden om eerder voor een vakantie in de bergen dan aan het strand te kiezen. Het is waar, iedereen heeft al wel eens een zeevruchtenschotel verorberd, maar hebben er geen idee van hoe echte geitenkaas smaakt. Om dat te ontdekken, kun je kiezen voor een excursie naar een typische berghoeve om er deze nieuwe wereld te ontdekken en er te genieten van een degustatie om je smaakpapillen te laten kennismaken met een echte goede kaas uit de bergen. Er staan trouwens nog meer typische berggeneugten op het menu zoals de befaamde tartiflette of een gratin dauphinoise die niet alleen het lichaam verwarmt, maar ook je batterijen bijlaadt na een zware dag wandelen. De bergen hebben dus veel troeven in handen en bieden voor iedereen wel een activiteit naar keuze tijdens de vakantieperiode. Of je nu vertrekt met vrienden of met je familie, de bergen zullen je inpalmen en je zult nog maar aan één ding denken: er zo snel mogelijk terug heen te trekken!