We beseffen heel goed dat we onze vleesconsumptie niet alleen voor onze gezondheid, maar ook voor het milieu en het dierenwelzijn wat moeten inperken. Dat we anders moeten consumeren, daarvan zijn we overtuigd. Maar we hebben meer dan ooit nood aan een duwtje in de rug om iets anders te proberen en om onze voedingsgewoontes te veranderen. Grote bedrijven als CARREFOUR of Delhaize hebben het al lang begrepen en bieden een groot en divers gamma aan producten om je te helpen!

Wat mogen we dan wel eten?

Proteïnen? Natuurlijk!

Eén ding staat vast: om in goede gezondheid te blijven, moet je elke dag de juiste hoeveelheid eiwitten, vetten, vetzuren, suiker, vezels en koolhydraten enz. opnemen. Vooral die eiwitten zijn o zo belangrijk: 15% per dag per volwassene per voedingsportie (30% voor vetten). Eiwitten zijn de brandstof voor de spieren, doen je nagels en haar groeien en helpen bij de hormoonproductie.

Waar dan?

Dierlijk vlees bevat per 100 g gemiddeld 20 g eiwitten en wordt het beste opgenomen tijdens de spijsvertering. Maar je vindt eiwitten niet alleen in vlees. Ze zitten ook in zuivel, vis, eieren, micro-algen, granen, groenten of peulvruchten, tofu, oliehoudende vruchten … 100 g vlees kan dus worden vervangen door 100 g soja of 100 g seitan!

Tips en adressen

Langzaam maar zeker

Als je met je voedingsgewoontes een andere richting uit wilt, moet je langzaam te werk gaan. In het begin heb je echt de indruk dat je geen volwaardige maaltijd eet, maar uiteindelijk wen je aan de situatie en komen er zelfs nieuwe smaken op je pad …

Veggiesteaks bij Delhaize

Bij DELHAIZE vind je bijvoorbeeld een groot aanbod aan verse, gezonde producten. Je vindt er meer dan 80 artikelen voor eindeloos veel vegetarische maaltijden! Balletjes, schnitzels, seitan, tempé: gezond én lekker!

Vegetarisch aanbod van Carrefour

Met Carrefour Veggie heeft ook Carrefour een vegetarisch aanbod geïntroduceerd: een gamma van verse of diepgevroren, maar altijd 100% vegetarische producten! Elke dag die je vegetarisch leeft, betekent 2 kg broeikasgassen en 11 liter waterconsumptie minder.

Wat zijn de voordelen …

… voor mijn gezondheid?

Waarom is een voedingspatroon zonder vlees goed voor de gezondheid? Sinds de recente waarschuwingen van de Wereldgezondheidsorganisatie omtrent de risico’s van te veel vlees of fijne vleeswaren, stellen we onze overdadige vleesconsumptie in vraag. Géén vlees meer eten zou het risico op kanker, diabetes en obesitas drastisch verlagen. Natuurlijk moeten we dat wat nuanceren, want daar komen nog andere dingen bij kijken, zoals omgeving, erfelijkheid, beweging, hygiëne, gevarieerde voeding ...

... voor het milieu?

Als elke Amerikaan één dag geen vlees zou eten, zou dat een koolstofdaling betekenen die overeenkomt met 90.000.000 heen-en-terugreizen tussen New York en Los Angeles. Dat stelt althans Alexandra Delassus in haar boek Etre végétarien (Vegetariër zijn). En ja, dat zet ons toch wel aan het denken …

Sensibilisering en partners

De internationale dag zonder vlees bestaat al sinds 1985! Maar tegenwoordig is er een andere campagne in Vlaanderen: in februari vindt 40 dagen zonder vlees plaats! Volgens de groep Delhaize grijpt vandaag 1 op 5 Belgen naar vegetarische alternatieven. 3 à 4% van de Belgen zijn volledig vegetarisch en leven perfect (of zelfs beter!) zonder vlees. Veel voedingsmerken, zoals DOMINO’S PIZZA bieden al vegetarische maaltijden aan.

Onthutsende cijfers

Om 1 kg rundvlees te produceren, heb je 7 kg granen nodig. Om 100 g steak te maken, heb je 1.500 liter water nodig. Voor 100 g bloem, is dat maar 15 liter. Indrukwekkende cijfers, niet? Nog een paar cijfers? Weilanden nemen een kwart van de landmassa in, de productie van voeder voor de veestapel nog eens een kwart …Het tropisch regenwoud wordt gemaaid om er veevoeder te kunnen produceren … Veeteelt is verantwoordelijk voor een groot deel van de uitstoot van broeikasgassen die het klimaat verstoren … Heb je nog meer redenen nodig om geen vlees meer te eten? Minder vlees eten, dat geeft je een andere kijk op onze voeding. Ben je overtuigd? Dan is het tijd om er helemaal voor te gaan!