Ach, pasta. Dat hebben we nu al zo vaak gegeten en met elke denkbare saus erop. Niet echt origineel, zou je zeggen. Dat klopt niet helemaal: pasta heeft als groot voordeel dat je er alle richtingen mee uit kunt en er altijd nieuwe ideeën mee kunt uitproberen. Dankzij deze vier recepten ontsnap je aan die eentonige bolognaise en saaie carbonara. Ook zonder professioneel keukengerei sla je je familie en vrienden met verstomming!

Tagliatelle met notensaus

Recept voor 6 personen; 15 minuten bereidingstijd.

Ingrediënten

  • 500 g walnootpitten
  • 3 teentjes knoflook
  • Fijngehakte peterselie
  • 100 g brood in blokjes
  • 20 cl melk
  • 20 cl olijfolie
  • 50 g Parmezaanse kaas
  • Fijngehakte basilicum
  • 500 g tagliatelle
  • 75 g zachte roomboter

Bereiding

Plet de noten en de knoflook. Voeg wat zout en peterselie toe aan het mengsel. Meng het brood en de melk in een kom. Zeef dat mengsel en bewaar de melk in een andere kom. Breng het geweekte brood en de notenbereiding samen. Voeg een scheutje olie, de Parmezaanse kaas en de basilicum toe. Als de saus te dik is, giet je er een scheutje melk bij. Kook de pasta gaar en giet af. Doe de pasta in een pan en overgiet met saus. Ziezo, klaar!

Linguine met gorgonzola en rauwe ham

Recept voor 6 personen; 15 minuten bereidingstijd.

Ingrediënten

  • Een scheutje olijfolie
  • 2 gesnipperde uien
  • 150 g rauwe of gerookte ham
  • 100 g gedroogde tomaten, in kleine stukjes
  • ¼ gedroogde chilipeper
  • 15 cl kippenbouillon
  • 10 cl slagroom
  • 500 g linguine
  • 100 g gorgonzola
  • Peterselie

Bereiding

Verhit de olijfolie in een pan. Stoof de uien goudbruin. Voeg de ham, de tomaten en de chilipeper toe. Laat dit stoven tot wanneer de ham knapperig wordt. Giet de kippenbouillon in de pan en laat deze sudderen tot de bouillon bijna helemaal verdampt is. Voeg de slagroom toe. Kook de linguine gaar en doe ze ook in de pan. Meng de pasta en de saus goed door elkaar. Voeg de gorgonzola toe en laat smelten. Als laatste voeg je nog wat Parmezaanse kaas toe. Serveer het gerecht warm.

Spaghetti met ricotta en rucola

Recept voor 6 personen; 15 minuten bereidingstijd.

Ingrediënten

  • 500 g rucola
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 3 teentjes knoflook, fijngeperst
  • Fijngehakte basilicum
  • 1 verse rode chilipeper
  • 10 cl olijfolie
  • 400 g spaghetti
  • 200 g ricotta

Bereiding

Verhit de olijfolie in een pan en stoof hierin de knoflook. Voeg ongeveer de helft van de rucola toe en laat enkele minuten sudderen. Mix deze mengeling met de andere helft van de voorhand gesneden rucola, de chilipeper, zout en peper. Doe deze bereiding terug in de pan en voeg de gaargekookte spaghetti en de ricotta eraan toe. Roer nog enkele minuten door en serveer het gerecht warm.

Pappardelle met artisjok en gedroogde tomaten

Recept voor 6 personen; 20 minuten.

Ingrediënten

  • 6 teentjes knoflook, fijngeperst
  • ½ theelepel chilipeper
  • 4 eetlepels zout
  • 20 cl olijfolie
  • 300 g artisjokbodems
  • 400 g pappardelle
  • 75 g gedroogde tomaten, in stukjes
  • 75 g Parmezaanse kaas
  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • Basilicum

Bereiding

Verhit 4 eetlepels olijfolie in een kookpan. Stoof de ui en de chilipeper en voeg er zout aan toe. Laat even rusten. Snijd de artisjokbodems in stukken en bak ze in een andere pan in de rest van de olijfolie. Voeg daar de gedroogde tomaten aan toe. Meng de pasta in de artisjok-tomaatmengeling en overgiet met wat chili-olie. Serveer de pasta afgewerkt met de Parmezaanse kaas, de pijnboompitten en de verse basilicum.